Mutatjuk, melyik patisszonrecepteket nem szabad kihagynunk nyáron
2 órája
Olvasási idő: 4 perc
Bár sok családban gyakran készül rántott patiszon a vasárnapi ebéd mellé, nem ez az egyetlen felhasználási módja ennek a finom zöldségnek.
Vágólapra másolva!
Bár sok családban gyakran készül rántott patisszon a vasárnapi ebéd mellé, nem ez az egyetlen felhasználási módja ennek a finom zöldségnek. Cikkünkben számba vettük a legizgalmasabb recepteket.
A fiatal és zsenge patisszon a legfinomabb. Tölthetjük hússal és/vagy zöldséggel, sajttal, készíthetünk belőle rakottast, lecsót – a lehetőségek száma végtelen, a kombinációknak csak az ízlésünk szab határt.
Ami jó hír: a csillagtök, hála lédús és semleges ízének, valamint alacsony kalóriatartalmának diétákba is könnyen beilleszhető tökféle.
A mi kedvencünk a következő:
Palacsintatésztában sült patisszon
Hozzávalók:
1 fej patisszon
2 egész tojás
só
2 tk kakukkfű
20 dkg liszt
1 dl tej
1dl szóda
olaj a sütéshez
Elkészítés:
A patisszont megmossuk, a kalapját és az alját levágjuk. Meghámozzuk, majd felszeleteljük kb. 1 centiméteres szeletekre. A magokat, magházat kivágjuk, és nagyobb darabokra vágjuk, majd egy tálba tesszük, megsózzuk, és 1/2 óráig állni hagyjuk.
Ezalatt összeállítjuk a palacsintatésztát a bundázáshoz. Egy keverőtálba törjük a tojásokat, sózzuk, hozzáadjuk kakukkfüvet (más friss zöldfűszert is adhatunk hozzá, pl. kaprot vagy petrezselymet), összekeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a tejet, a szódát, és alaposan összekeverjük. Akkor jó az alap, ha sűrű krémlevesállagú lesz. Ha híg, adjunk hozzá még lisztet, ha sűrű, adjunk hozzá még folyadékot.
Ha a tésztát kikevertük, leöntjük a patisszon kiengedett levét, majd a darabokat belekeverjük a tésztába. Egy vastag, magasabb falú edényben közepes lángon olajat hevítünk nagyjából 180 fokig, ebbe helyezzük a kicsit lecsepegtetett patisszondarabokat, egyszerre csak annyit, amennyi kényelmesen elfér az edényben. Időnként megforgatva, nagyjából 2-3 perc alatt készre sütjük. Az elkészült pirosra sült darabokat lecsepegtetjük, és papírtörlőre helyezzük.
Miután az összes patisszon elkészült, már tálalhatjuk is. Kiválóan illik hozzá a tartármártás, amihez nyugodtan adjunk zöldfűszereket, vagy remuládmártással is fogyaszthatjuk. Köretként rizst vagy akár tepsis burgonyát is készíthetünk mellé. Ha más ínycsiklandó receptekre is kíváncsi, akkor látogasson el a Mindmegette oldalára!
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!