Vágólapra másolva!
Peking a kínai cégek terjeszkedésére fordítja nemzetközi tartalékainak egy részét - jelentette be a kínai miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

A Financial Times (FT) cikke szerint a terjeszkedési stratégia a kínai vállalatok tengerentúli vásárlásait jelenti, a fő vevők pedig mindenek előtt a nagy állami társaságok, a PetroChina, a Chinalco, a China Telecom és a Bank of China lehetnek.

Peking eddig soha nem deklarálta hivatalosan, hogy cégek támogatására fordítaná devizatartalékainak egy részét. Peking jelenleg több mint 2100 milliárd dolláros tartalékkal rendelkezik, ami a legnagyobb a világban.

A terjeszkedés amúgy már elkezdődött: Kína tavaly 40,7 milliárd dollárt fektetett be külföldön, szemben a 2002-es 143 millió dolláros értékkel. Ez azonban minden bizonnyal csak a kezdet, az államim pénzcsapok kinyílása komoly lehetőségeket jelenthet kínai részről, főleg most, hogy a nyugati világban tombol a válság.

Kínai illetékesek az FT szerint azt is elmondták, hogy a tartalékok ilyen felhasználása azt is elősegítené, hogy csökkenjen Peking dollárfüggősége - a kínaiak számára már jó ideje komoly gond, hogy megtakarításaik nagy része dollárban van, így az amerikai pénz értékváltozása jelentős hatással van a vagyonukra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!