USA: Nőtt a munkanélküliség, csökkent a GDP-esés

Vágólapra másolva!
Az ADP jelentése szerint a foglalkoztatottak száma a várt 200-210 ezer főnél nagyobb mértékben, 254 ezer fővel csökkent szeptemberben. Augusztusban a friss felülvizsgálat szerint 277 ezer fővel apadt a foglalkoztatottak összlétszáma.
Vágólapra másolva!

Az adatközlést követően az euró/dollár jegyzés 1,4660-ig emelkedett, majd 1,4640 alá zuhant. A mostani adatból a pénteki átfogó munkaerőpiaci adatokra lehet következtetni, ami nem ad optimizmusra okot. A friss munkaerőpiaci és az amerikai fogyasztással kapcsolatos adatok megerősítik azokat a félelmeket, melyek szerint a reálgazdaság még hónapokig nem tér magához, s félő, hogy a munkanélküliségi ráta kétszámjegyű lesz előbb-utóbb.

A részletes jelentés szerint az amerikai gazdaság teljesítménye 2009 második negyedévében a várt 1,2 százaléknál jóval kisebb mértékben, 0,7 százalékkal esett vissza.

A személyes kiadások magárindexe, amelyet a Fed a kamatdöntések során rendszerint figyelembe vesz, a vártnak megfelelően 2,0 százalékon stagnált. A vállalati profitok 2009 második negyedévében viszont a várt 3,0 százalékos emelkedés helyett csak 0,9 százalékkal növekedtek.

Az Amerikai Kereskedelmi Minisztérium jelentése szerint a külföldi vállalatok beruházásai megemelkedtek, s ez jó hatással volt a végleges adatokra. A piac azért is számított gyengébb GDP-adatra, mivel a vállalati készletek erőteljesebb leépítésével kalkuláltak, ami rendszerint rontja a mutatót. A vállalati raktárkészletek végleges adatsora csak 1,39 százalékponttal rontotta a statisztikát most, s a külföldi beruházások alakulása összességében csak 1,01 százalékponttal a korábban becsült 1,15 százalékpont után.

A hazai fogyasztási javak értékesítésének indexét 0,4 százalékról 0,7 százalékra felfelé korrigálták, s a fogyasztás csak 0,9 százalékos visszaesést mutatott a korábban becsült 1,0 százalék helyett. Az export alakulása a gyenge dollárnak köszönhetően szintén javította a statisztikát, mivel a korábbi 5 százalékos visszaesést 4,1 százalékra javították. A kormányzati beruházások az előző adatnál csak 6,4 százalékot tettek ki, s most 6,7 százalékot, amely a korábbi 1,27 százalékpont után most 1,33 százalékponttal járult hozzá a bruttó hazai össztermék növekedéséhez.

A vártnál jobb GDP-mutatóra a dollár újfent erőre kapott, s az EURUSD jegyzés 1,4585-ig esett. A vártnál jobb adatokra általában gyengülni szokott a dollár a recessziós időszakban a zéróközeli kamatszint miatt, ugyanis ilyenkor a kockázatéhség a magasabb kamatozású instrumentumok iránt nő. A Fed kamatemelésével kapcsolatos várakozások erősödhettek, ezért erősödhetett a zöldhasú is az euróval szemben - áll a Quaestor Zrt. elemzésében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!