A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Szigorúbb és egységesebb felügyeleti szerv felállítását tartja szükségesnek az Európai Parlament.
Vágólapra másolva!

Az Európai Uniónak szigorúbb pénzügyi felügyeleti struktúrára és egységes felügyeleti szervre van szüksége - áll az Európai Parlament nemzetközi gazdasági válsággal kapcsolatos állásfoglalásában, amelyet a brüsszeli plenáris ülésen, csütörtökön fogadtak el.

A képviselők a nyilatkozatban üdvözlik a legutóbbi G20-csúcstalálkozón elért megállapodásokat, "köztük a gazdaságélénkítő intézkedések idő előtti visszavonásának elkerülésére vonatkozó kötelezettségvállalást, aggodalommal veszik tudomásul viszont az államadósság és a költségvetési hiány gyors növekedését".

Az EP szerint "a legfontosabb prioritás a reálgazdaság erőteljes és fenntartható növekedésének elérése, a tőkepiacok és a hitelezés megfelelő működésének biztosítása, a foglalkoztatás fenntartása és ösztönzése, valamint az emberek védelme a válság negatív hatásaival szemben".

"A bérek csökkenésének elkerülése érdekében fontos a szociális párbeszéd valamennyi szinten történő támogatása, illetve annak biztosítása, hogy a bérek növekedése összhangban legyen a termelékenység növekedésével" - áll a szövegben.

A parlament "úgy véli, hogy a pénzügyi piacok felügyeletére vonatkozó központosítottabb megközelítésre van szükség a további válságok megelőzése érdekében". A képviselők szerint "az Európai Uniónak olyan erőteljes felügyeleti építmény felé kell orientálódnia, amelynek célkitűzése egyetlen pénzügyi felügyeleti hatóság létrehozása".

Az állásfoglalás üdvözli a banktitok területén tett előrelépéseket, és hatékony rendszer bevezetését kéri az adóelkerülés megelőzése és üldözése érdekében. Hozzáteszik: a világkereskedelem újraindulása alapvető fontosságú a globális növekedés helyreállítása érdekében. A képviselők elutasítják a protekcionizmus minden formáját.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!