Vágólapra másolva!
Újabb biztató jelet kaptak az egyre optimistább amerikai befektetők, meglepetésre nyereséget ért el az Alcoa alumíniumgyártó vállalat. A cég szerint most már stabilizálódik a piac, a kereslet számottevő növekedése várható.
Vágólapra másolva!

Jól indult a negyedéves vállalati jelentésszezon az Egyesült Államokban: a beszámolási időszakot hagyományosan megnyitó Alcoa, a legnagyobb amerikai alumíniumipari cég a várakozásokkal ellentétben megszakította veszteségsorozatát, és három negyedév után ismét nyereséget ért el.

A helyi idő szerint szerdán, a New York-i tőzsdezárás után közzétett jelentés szerint az Alcoa egyszeri tételek nélkül 39 millió dollár, részvényenként 4 cent profitot ért el. Elemzők részvényenkénti 9 centes veszteséget jósoltak. A bevétel ugyan az egy évvel korábbi 7 milliárd dollárról 4,6 milliárdra esett június és szeptember között, de 9 százalékkal nagyobb volt az előző negyedévinél, és meghaladta az elemzői előrejelzésekben szereplő 4,55 milliárd dollárt.

A társaság a takarékossági programjának és az alumínium drágulásának tulajdonítja a jó eredményt. A válság egy évvel ezelőtti elmélyülése óta az Alcoa 20 százalékot visszavett a termelésből, az alkalmazotti állományt pedig 30 százalékkal - 97 ezerről 63 ezer főre - csökkentette. A cég szerint a krízis nehezén már túl vannak, a piac stabilizálódik és az idei második félévben a kereslet 11 százalékkal növekedhet az első félévhez képest.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről