Vágólapra másolva!
Szeptemberben 10,1 százalékkal kisebb külkereskedelmi forgalmat mértek, mint az előző év azonos időszakában, az export és az import is visszaesett - jelentette a kínai fővámhivatal szerdán.
Vágólapra másolva!

A teljes külkereskedelmi forgalom szeptemberben 218,94 milliárd dollár volt, 10,1 százalékkal alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában. Ezen belül a kivitel 115,9 milliárd dollár volt, míg a behozatal 103 milliárd dollár körül mozgott. Ez az export esetében 15,2 százalékos, az importnál 3,5 százalékos csökkenést fejez ki 2008 szeptemberéhez képest.

Augusztusban a kivitel 23 százalékkal, a behozatal 17 százalékkal esett az egy évvel korábbi adatokhoz képest, ugyanakkor az adatokból az is kiderül, hogy augusztushoz képest az import 17, míg az export 11,8 százalékkal nőtt. A hivatal illetékeseinek tájékoztatása szerint tehát a visszaesés mértéke, üteme mind az export, mind az import esetében enyhült.

Az első háromnegyed évben Kína külkereskedelmi forgalma összesen 20,9 százalékkal csökkent; 1,56 ezer milliárd dollár volt. A teljes kereskedelmi többlet január és szeptember között 135,48 milliárd dollárt tett ki, ami 26 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi helyzethez képest.

Kína legnagyobb kereskedelmi partnerével, az Európai Unióval folytatott kereskedelmének összértéke az év első kilenc hónapjában 260,05 milliárd dollár volt, 19,4 százalékkal kevesebb a múlt év azonos időszakához képest. Kína és az Egyesült Államok között a kereskedelmi forgalom ez év szeptemberének végéig 15,8 százalékkal esett vissza, értéke 211,88 milliárd dollár volt - közölte a kínai fővámhivatal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!