Vágólapra másolva!
Az izlandi gazdasági válság nem kíméli a pénzügyi szektoron kívüli szférát sem. Ennek köszönhető, hogy a McDonald's feladja a szigetországi érdekeltségeit és kivonul az egyébként nem túl nagy piacról.
Vágólapra másolva!

Bejelentette a McDonald's, hogy bezárja három izlandi éttermét, sőt előreláthatóan a válság után sem tér majd vissza a szigetre. A tavalyi pénzügyi vihar előtt az ország az egyik leggazdagabbnak számított a világban az egy főre eső jövedelmet tekintve. A válság pusztításának így egyfajta szimbóluma, hogy olyan McDonald's nélküli államokhoz csatlakozik most Izland, mint Albánia, Örményország vagy Bosznia-Hercegovina.

Az amerikai franchise a "rendkívüli gazdasági körülményekre" és az "egyedi működtetési bonyodalmakra" hivatkozik a bezárásoknál. Az sem könnyíti a helyzetet, hogy az országot csak alig 300 000-en lakják, tehát a fizetőképes kereslet meglehetősen szűk körből kerülhet ki - írja a Financial Times.

A pénzügyi válság úgy érintette a céget, hogy közel megduplázta az importköltségeket. A cég ugyanis a legtöbb hozzávalót az eurót használó Németországból hozatta be, így az izlandi korona euróval szembeni zuhanása felvállalhatatlan költségeket okozott az étteremláncnak. A válság idején többször felmerült, hogy Izland gyorsan lépjen be az Európai Unióba és kezdje meg a közös pénz átvételét, amellyel a hasonló árfolyam-ingadozások kiküszöbölhetőek.

A drágulást az úgynevezett "Big Mac-indexen" lehet leginkább lemérni. Ezzel hasonlíthatóak össze a más és más jóléti szinten álló országok árai. Izlandon, amely egyébként se az alacsony árairól híres, a hamburgertípus az eddigi legmagasabbnak számító svájci árakat is túlszárnyalta. A McDonald's franchise-jogait birtokló Lyst cég új néven, de tovább fog üzemeltetni gyorséttermeket. Magnus Ogmundsson, ügyvezető igazgató szerint lesznek, akik elfordulnak tőlük a márkaváltás miatt, de sokan talán épp emiatt kereshetik majd termékeiket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!