A segélyprogramból vágnának az amerikai hiányból

Vágólapra másolva!
A költségvetési hiány nyomása miatt aggódó Obama-kormányzat a pénzügyi segélyprogram maradékából kezdené meg a büdzsé rendbe rakását. A 700 milliárdos keretből körülbelül 200 milliárdot tudnak felhasználni erre a célra, amellyel a felelős pénzügyi politikájukat bizonyíthatják.
Vágólapra másolva!

A Wall Street Journal egy név nélkül nyilatkozó forrásra hivatkozva írja, hogy az amerikai kormány az el nem költött, illetve az eddig visszafizetett összegek egy részéből a költségvetési deficitet finanszíroznák. Előnye ennek a megoldásnak az is, hogy a program hosszabb távú fenntartása is olcsóbbá válna.

Az ötlet még nem eldöntött és az sem nyilvánvaló, hogy mekkora hatása lesz a deficit alakulására. A terv mindenesetre jelzi a kormány elszántságát a hiánycsökkentésre, ami mára nem csak gazdasági, de politikai üggyé is vált.

A WSJ szerint a Fehér Ház még a deficitvágás tervezésének korai stádiumában jár. A költségvetéssel és állami működéssel foglalkozó állami hivatal a védelmi minisztérium kivételével az összes hivatalt felkérte, hogy két pénzügyi tervet dolgozzanak ki a 2010 októberében kezdődő költségvetési évre. Az egyik befagyasztaná a kiadásokat a jelenlegi szinten, míg a másik 5 százalékos csökkentéssel számol.

A lefaragással azonban vigyázni kell. Az Obama-kabinet gazdasági szakemberei óvnak attól, hogy túl gyors legyen a nadrágszíj meghúzása, mert egy nagy adóemelés vagy az ösztönzőprogramok leállítása nagyobb kárt okozna a gazdaságnak, mint amit a nagy hiány tenne.

A segélyprogram keretének hiánycsökkentésre fordítása ezért logikus lépésnek tűnik. A WSJ számításai szerint a 700 milliárd dolláros keretből 560,7 milliárdot költöttek el vagy terveznek elkölteni. A kisegített vállalatok 70,8 milliárdot fizetnek vissza az időszakban, így 210,1 milliárd dollár az az összeg, ami a kormány rendelkezésére fennmarad.

Mivel egyre több hivatalnok ellenzi a deficit további bővítését, vagy a csökkentési terv ismertetéséhez köti a támogatását, a kormány mozgástere egyre szűkebb. A segélyprogram forrásainak átcsoportosítása így azért is fontos, mert ezzel időt nyerhet az Obama-kormány egy adóemelés és kiadáscsökkentés tervének kidolgozására.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!