Tőzsdére mehet a varsói tőzsde

Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb az esélye annak, hogy nem találnak stratégiai vevőt a varsói értéktőzsdére, ezért a lengyel kincstárügyi minisztérium komolyan foglalkozik a varsói részvénypiac tőzsdére történő bevezetésével - közölte a Rzeczpospolita című lengyel lap pénteken egy bennfentesre hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A varsói tőzsde privatizációs pályázatainak beadási határidejét többször módosították. Négy stratégiai befektető jelentkezett, de időközben visszalépett a LSE, a NASDAQ OMX és a NYSE Euronext. Az egyetlen megmaradt érdeklődő a Deutsche Boerse, amelynek péntekig kell javítania a többségi részesedésre tett ajánlatán a minisztérium döntése értelmében.

Amennyiben nem sikerül megállapodni a német tőzsdét működtető céggel, akkor a kincstárügyi minisztérium a részvénykibocsátás mellett dönthet - mondta a név nélkül nyilatkozó forrás. A lengyel napilap úgy tudja, hogy ebben az esetben a varsói értéktőzsde 15 százaléka lengyel magánszemélyek tulajdonába kerülhet, 30 százaléka befektetési-, nyugdíj- és magánalapokhoz, további 30 százalék pedig lengyel és külföldi brókercégeké lehet. A lengyel állam 25 százaléknyi részesedést fenntartana magának.

A varsói értéktőzsde Közép-Európa vezető börzéje a forgalom, illetve a hazai cégek piaci tőkeértéke alapján. Az idei első tíz hónapban a varsói tőzsdén jegyzett lengyel cégek piaci tőkeértéke 86 milliárd euró volt. A január-október közötti időszakban a forgalom 33 milliárd eurót tett ki.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!