Napról napra - dollárzuhanás és forinterősödés

Vágólapra másolva!
Miközben a magyar börze mutatója gyakorlatilag stagnált, a forint hullámvasútra ült szerdán. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed nem változtatott az alapkamaton, egyúttal bejelentette, kötvényeket fog vásárolni a pénzügyi rendszer stabilizálása érdekében. Az intézkedés nyomán az amerikai részvényindexek emelkedőre kerültek, a dollár pedig zuhanórepülésbe kezdett. Ezzel párhuzamosan a forint erősödött. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Csütörtök reggel a Központi Statisztikai Hivatal két jelentést publikál, dél után a Pénzügyminisztériumból érkeznek adatok.

A nemztközi porondon az amerikai makroadatok érdemelnek figyelmet.

Mi várható csütörtökön?

A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön 9 órakor hozza nyilvánosságra a legfrissebb bérstatisztikát, amiből megtudhatjuk, januárban hogyan alakultak a keresetek. A legutóbb közzétett jelentés szerint tavaly í bruttó átlagkeresetek 7,5 százalékkal, a nettó átlagkeresetek pedig 6,8 százalékkal növekedtek a 2007-ben mért szinthez képest.

A keresetek alakulásáról szóló adatokkal párhuzamosan lát napvilágot egy másik statisztika, amely elárulja, hogyan kezdte az évet az építőipar. Az ágazat egyébként nagyon rossz évet zárt: az építőipari termelés tavaly - a 2007-es visszaesés után - tovább mérséklődött, éves szinten 5,1 százalékkal.

Délben a Pénzügyminisztérium hívja fel magára a figyelmet, ekkor ismerteti a tárca illetékese az államháztartás februári helyzetéről szóló részletes tájékoztatót. A március elején megjelent gyorsjelentés szerint az év második hónapjában az államháztartási deficit 294,5 milliárd forintra rúgott, ami gyakorlatilag megegyezett az tárca 294,1 milliárd forintos deficitet tartalmazó előrejelzésével.

A külföldi események közül a tengerentúli események emelkednek is. Az illetékes amerikai szervezet közzéteszi legfrissebb munkaerő-piaci adatokat, ezekből kiderül, hogy a múlt héten hányan folyamodtak munkanélküli ellátásért az Egyesült Államokban. Később pedig megjelenik a Conference Board nevű szervezet által mért összetett konjunktúramutató, amelyből az amerikai gazdaság állapotára lehet következtetni.

Mi volt szerdán?

Az amerikai jegybank (Fed) a várakozásoknak megfelelően nem változtatott az alapkamaton, meglepetést okozott viszont azzal a bejelentéssel, hogy a pénzügyi válság megfékezése érdekében a következő hat hónapban 300 milliárd dollár értékben vásárol hosszú lejáratú államkötvényeket és 750 milliárd dollárral növeli a banki adósságok és jelzáloggal támogatott kötvények felvásárlását.

Az amerikai tőzsdeindexek emelkedéssel zárták a szerdai kereskedést: a DJIA 1,2, a Nasdaq 2, az S&P 500 pedig 2,1 százalékkal került feljebb. Bár a bankrészvények szenzációsan szerepeltek, a nap legjobbja az IBM-mel hírbe hozott Sun Microsystems lett, 80 százalékos drágulással.

Nem túl jelentős mértékben, de gyengült szerdán a forint a bankközi devizapiacon. Az euró jegyzése újra 302 forint fölé került, később azonban változott a helyzet. Az este folyamán a Fed - a befektetők és piaci szakértők által üdvözölt - óriási értékű kötvényvásárlási programjának bejelentése után a dollár meredek lejtőre került a nemzetközi piacokon, az euróhoz mért árfolyama a bejelentés előtti 1,31-ről 1,35-ös szint közelébe ugrott, ami több mint 3 százalékos dollárgyengülésnek felel meg - írta összefoglalójában a Bloomberg. Ezzel párhuzamosan a forint erőre kapott, az éjszaka folyamán bőven 300 forint alá került a kurzus, magyar idő szerint hajnali kettő óra körül 296-297 forint körül mozgott az euró jegyzése.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX szerdán mindössze 0,4 ponttal emelkedett, ez gyakorlatilag stagnálásnak felel meg.

A forint az utóbbi hónapokban jelentősen gyengült a fontosabb külföldi devizákkal szemben, ami ugyan elvileg jót tehetne a külkereskedelemnek és a növekedésnek is, de a kedvező hatások érvényesülésére ma Magyarországon szinte semmi esély nincs.

A magyarországi új autó eladások idén februárban 7164 darabra estek vissza, ami 45,97 százalékos visszaesést jelent az előző év hasonló időszakához képest.

A pénzügyi lehetőségekkel rendelkező országok szinte mindegyike fellép valamilyen módon a gazdasági válság hatásaival szemben.

Az olasz UniCredit bankcsoport a tartósan fennálló globális válság miatt több milliárd eurós állami segítségért folyamodik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!