A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Új előírások a forintutánzatokra

Vágólapra másolva!
Megváltozott a forintbankjegy- és -érmeutánzatokra a szabályozás. A legfontosabb szabály, hogy az utánzatoknak legalább 25 százalékkal kisebbnek vagy nagyobbnak kell lenniük az adott bankjegynél vagy érménél, így egyértelműen meg lehet őket különböztetni az eredetitől.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent a Magyar Nemzeti Bank forintutánzatokról szóló új rendelete, amely a korábbinál egyszerűbb szabályokat ír elő.

A régi szabályozáshoz képest - a közzétételt követő nyolcadik napon -, azaz február 5-én életbe lépő új rendelet szerint:

- enyhültek az engedély nélkül készíthető utánzatokkal kapcsolatos követelmények

- megszűntek az elektronikus formában készülő utánzatokra vonatkozó előírások

- az engedélyhez kötött utánzatoknál a kérelmezőnek kevesebb adatot és igazolást kell benyújtania

- enyhültek az engedély alapján elkészített utánzatok nyilvántartására, őrzésére, megsemmisítésére vonatkozó szabályok.

A jegybank az új rendelet megalkotása előtt számos szervezettel, köztük a Magyar Marketing Szövetséggel, a Magyar Reklámszövetséggel, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületével, a Magyar Ital- és Áruautomata Szövetséggel, a Wikipédiával egyeztetett, a konzultációk során a szervezetek illetékesei elmondhatták javaslatát a készülő rendelettel kapcsolatban. Összességében a két új rendelettel egyszerűbb, áttekinthetőbb, rugalmasabb szabályok léptek életbe, amelyek kialakításába a jegybank beépítette az érintettek véleményét.

Betartandó szabályok

Az MNB engedélye nélkül készíthető papíron vagy papír alapanyagon a forintbankjegy-utánzat, ha anyaga a bankjegy- vagy biztonsági papírtól biztosan megkülönböztethető, és megfelel a méretre vonatkozó követelményeknek. Az egyoldalas kivitelben - valamely forintbankjegynek csak az elő- vagy csak a hátoldala alapján - készülő utánzatnak az adott forintbankjegy hosszúsági és a szélességi méreténél 25 százalékkal kisebbnek vagy nagyobbnak kell lennie.

Ha egy forintbankjegy elő- vagy hátoldalának csak egy része látható az utánzaton, a megjelenített rész méretének kisebbnek kell lennie az adott forintbankjegy elő- vagy hátoldalának egyharmadánál. A kétoldalas kivitelben - valamely forintbankjegynek az elő- és a hátoldala alapján - készülő utánzat mérete az adott forintbankjegy hosszúsági és szélességi méretének legalább 200, vagy legfeljebb 50 százaléka lehet. Ha az utánzat egy forintbankjegy egyedi képi elemeinek felhasználásával készül, az egyedi képi elemek ábrázolása nem történhet bankjegyre hasonlító háttérben.

Mikor kell engedély?

Nem szükséges az MNB engedélye a nem papír alapanyagon készülő forintbankjegy-utánzat készítéséhez, ha az alapanyag a bankjegy vagy biztonsági papírtól minden kétséget kizáróan eltér, valamint az elektronikus eszköz útján, internetes honlapon, vezetékes vagy vezeték nélküli eszközzel hozzáférhetővé tett forintbankjegy-utánzat készítéséhez.

Az MNB engedélye nélkül készíthető fémből a forintérme-utánzat, ha megfelel a méretre és az alapanyagra vonatkozóan a rendeletben meghatározott követelményeknek. Nem szükséges az MNB engedélye, ha a forintérme-utánzat illusztrációként jelenik meg papír vagy egyéb nem fém alapanyagon, valamint az elektronikus eszköz útján, internetes honlapon, vezetékes vagy vezeték nélküli eszközzel hozzáférhetővé tett forintérme-utánzat készítéséhez. Ha a készítendő bankjegy- vagy érmeutánzat az új előírásoktól eltér, akkor engedélyt kell kérni az MNB-től.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!