Ideges a forintpiac, 273-ra ugrott az euró

Vágólapra másolva!
Pesszimizmus lett úrrá a régiós devizák piacán, így a magyar deviza veszített értékéből csütörtök délelőtt, az euró több mint 3 forinttal 273 forintra drágult. A forinteladási hullám elsősorban Görögország és Portugália pénzügyi gondjaival hozható összefüggésbe.
Vágólapra másolva!

Nagy fordulat következett be a devizapiacon, rövid időn belül jelentősen drágult az euró, bőven átlépte a lélektanilag fontos 270 forintos szintet.

Nem sokkal 11 óra előtt az euróért 273 forintot kellett adni, a dollárért 197,20, a svájci frankért pedig 185,50 forintot kértek a kereskedők, míg szerda este az euró jegyzése 269,80, a dolláré 195 forintnál tartott, a frankárfolyam pedig 183 forint körül mozgott.

Idegesek a szereplők

Láthatóan idegesek, bizonytalanok a befektetők. Több piaci szereplő nagyobb tétel eurót vásárolt, azaz forintot adott el, ezzel negatív irányba terelte a magyar devizát - mondta Kolba Miklós. Az ING devizaüzletág-vezetője hozzátette: a régiós piacokon is hasonló a helyzet, a zlotytól is szabadulnak a befektetők.

Az egyik legnagyobb feltörekvő ország, India is rosszul járt, a rúpia árfolyama többhetes mélypontra került, és egy friss adatból pedig kiderül, hogy a mumbai tőzsdén, csak ebben az évben 239 millió dollár értékben adtak el értékpapírokat a külföldi befektetők, ami óvatosságra utal.

A forintgyengülés okai

A pesszimizmus elsősorban Görögország és Portugália problémáival magyarázható. A Bloomberg cikke szerint a Görögországnak és Portugáliának számolnia kell azzal, hogy a pénzügyi problémák miatt nehezen fog tudni külső finanszírozási forráshoz jutni, mert az államháztatási hiány elengedésével eljátszották a befektetők bizalmát. (Görögország deficitje tavaly megközelítette a 13 százalékot, Portugália hiánya pedig 8-9 százalékos.)

Bár Brüsszel elfogadta Görögország tervét, amelyben a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő ország ígéretett tett arra, hogy 2012-re az EU által előírt 3 százalék alá szorítja a GDP-hez mért államháztartási hiányt, a lépés nem nyugtatta meg a befektetőket. A görög CDS-ek árazása megugrott, ráadásul a portugál CDS-ek is drágultak. (Az úgynevezett CDS hitelpiaci származékos csereügyletek árfolyama jelzi, mennyire bízik a piac az adott országban. Pontosabban megmutatja, hogy mennyiért lehet biztosítást kötni arra az esetre, ha az ország nem törleszti az adósságát.)

A két ország gondjai miatt kockázatosabbnak ítélt piacoktól elfordultak a piaci szereplők, és biztonságosabb célpontok, a dollárban lévő befektetési eszközök felé vették az irányt, ezt jelzi az is, hogy az euró gyengült a dollárral szemben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről