Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A devizakereskedők nagy része szerint a svájci jegybank nem tudja megakadályozni a svájci frank erősödését - derül ki a Bloomberg felméréséből.

Az amerikai hírügynökség által megkérdezett 28 traderből 14-en számítanak arra, hogy az év végén erősebb lesz a svájci frank az euróval szemben, mint amilyen az év elején volt. A svájci jegybank elnöke Philipp Hildebrand korábban több olyan megjegyzést is tett, miszerint a frank gyengülését szeretnék elérni. A svájci pénz elsősorban azért erősödik, mert a görög költségvetési problámák miatt megnőtt a kereslet a biztonságosnak tartott pénzek iránt, és a svájci deviza is egyike ezeknek.

A Bloomberg szerint a tavalyi év közepéhez képest a duplájára emelkedett a frank erősödésére fogadó opciós pozíciók száma. Egy euró kedden délután 1,4667 frankort ért a nemzetközi központokban, ami több mint 1 százalékkal erősebb a januári szintnél.

Svájcban nem különösebben örülnek a frank szárnyalásának, a deviza erősödése ugyanis rosszat tesz az exportnak és arra is vannak jelek, hogy a fogyasztói árak is esni kezdenek - márpedig a defláció mélyítheti a recessziót az elemzők szerint. A svájci jegybank az idén már kétszer interveniált a frank gyengítése érdekében a piacon, de egyelőre a hatás elmaradt - a Bloomberg által megkérdezett elemző szerint egyszerűen azért, mert a banknak nincs elég ereje a piaci folyamatok megfordításához.

A svájci frank erősödése rosszul érinti az ebben a devizában eladósodott magyar devizahiteleseket is, ezáltal ugyanis automatikusan emelkedik a törlesztőrészlet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről