Vágólapra másolva!
Majdnem másfél éve nem produkált akkora bővülést a magyar ipar, mint májusban. A termelés közel 14 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az elemzők az év második felére a növekedés ütemének a lassulását jósolják.
Vágólapra másolva!

Idén májusban 13,7 százalékkal nőtt az ipari termelés 2009 májusához viszonyítva. Az előző hónaphoz képest a termelés 5,4 százalékkal emelkedett - közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az adatok megegyeznek az előzetesen közölt számokkal.

A kibocsátás az év első öt hónapjában 7,3 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az ipari termelés 2010 első öt hónapjában Magyarország minden régiójában nőtt, a legnagyobb mértékben (13,9 százalék) Észak-Magyarországon.

A 13,7 százalékos éves bővülésre 2008 februárja óta nem volt példa, akkor 14 százalékkal nőtt az ipar. Egy évvel ezelőtt, 2009 májusában viszont - éppen túl a válság mélypontján - 22,1 százalékos visszaesést regisztrált a KSH.

Elsősorban az előző hónapokhoz képest megnövekedett kereslet áll az ipar jó májusi teljesítménye mögött - jegyzi meg közleményében a KSH. Az ipari export 18,8 százalékkal emelkedett, az exportértékesítés több mint felét a feldolgozóipar két alága adta. Az elektronikai termékek gyártása negyedével, a járműgyártás 18,4 százalékkal emelkedett.

Az ipar belföldi értékesítése 4,1 százalékkal nőtt 2009 azonos időszakához képest, a feldolgozóipar hazai eladásai 3,1 százalékkal emelkedtek - az év első hónapjaiban még mindkét adat csökkenést mutatott. Ez nagyrészt az exportra termelő vállalkozások hazai beszállítói hálózatait érintő megrendelések növekedésére vezethető vissza.

A feldolgozóiparban további javulásra enged következtetni rendelésállományok alakulása: az összes új rendelés jelentősen, 40,6 százalékkal emelkedett 2009 májusához viszonyítva. Az új exportrendelések 43,7, az új belföldi rendelések 22,8 százalékkal nőttek. Ennek ellenére az ipar teljes rendelésállománya 11,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A második félév nem biztos, hogy ilyen rózsás lesz

Németh Dávid, az ING elemzője szerint az adatokból arra lehet következtetni, hogy a belső fogyasztás "kezd magára találni". Az elemző szerint a kérdés az, hogy a májusi, kiugróan jó adatok mennyire lesznek tartósak. Megjegyezte, hogy az üzleti bizalmi indexek romló hangulatot jeleznek a második félévre.

Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője szerint ezt elsősorban a tőkepiaci bizonytalanságokkal, valamint a várható megszorító intézkedésekkel lehet magyarázni. Ezek az intézkedések is bizonytalanságot okoznak a vállalatok rövid távú várakozásaiban - tette hozzá.

Mindkét elemző a növekedés lassulására számít az év második felében. Németh Dávid szerint az ipari termelés 2010-ben 7 százalékkal, Suppan Gergely szerint 10 százalékkal emelkedhet 2009-hez viszonyítva.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!