A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Megállapodtak az egységes uniós pénzügyi felügyeletről

Vágólapra másolva!
Elviekben megállapodtak az unió fő intézmnyei egy egységes európai pénzügyi felügyeletről. Három ügynökség fogja figyelemmel kísérni a banki, a biztosítási és az értékpapírpiaci tevékenységet, és a pénzügyi rendszer egészében rejlő kockázatok figyelésével megbízott tanács is tevékenykedik majd. Az EU-hatóságok válsághelyzetben közvetlen utasításadási jogot kapnak.
Vágólapra másolva!

Elvi, politikai megállapodásra jutottak egymással csütörtökön az Európai Unió fő intézményei az európai pénzügyi felügyelet megerősítésének ügyében, jelentette be Brüsszelben Michel Barnier, a belső piac és a szolgáltatások ügyeiben illetékes EU-biztos.

A megállapodás a tagállami kormányokat képviselő Tanács, az Európai Bizottság nevű uniós végrehajtó szerv, valamint az Európai Parlament képviselői között jött létre.

Barnier mérföldkőnek nevezte az egyezséget, amely megteremti annak lehetőségét, hogy a jövő év első napján megkezdhessék tevékenységüket az összeurópai pénzügyi felügyelet intézményei, vagyis a pénzügyi felügyeleti tevékenység "európai dimenziót nyerjen". A tervek értelmében három ügynökség fogja figyelemmel kísérni a banki, a biztosítási és az értékpapírpiaci tevékenységet, és emellett a pénzügyi rendszer egészében rejlő kockázatok figyelésével megbízott tanács is tevékenykedik majd.

A hatékony európai pénzügyi felügyelet szükségességét a 2008 őszén kirobbant hitel-, majd az annak nyomán keletkezett globális pénzügyi és gazdasági válság tudatosította az unió vezetőiben. "Nem láttuk a közelgő válságot. Nem voltak olyan megfigyelő eszközeink, amelyek kimutatták volna a rendszerben halmozódó kockázatokat" - emlékeztetett Barnier a válság előtti állapotokra. Mint hozzátette, az új keretek lehetővé teszik majd a kockázatok észlelését, a pénzügyi szereplők jobb ellenőrzését, valamint szükség esetén a gyors, összehangolt cselekvést.

Ez utóbbi ponttal volt kapcsolatos az elmúlt hónapok vitája: egyes tagországok vonakodtak attól, hogy utasításadási joggal ruházzák fel az európai pénzügyi felügyeleti intézményeket. Az Európai Parlament viszont a nemzeti és az európai szintű ellenőrzés jogköreit úgy kívánta elhatárolni, hogy lehetőleg minél nagyobb mozgástérhez jussanak az összeurópai intézmények.

Csütörtöki közlések szerint a háromoldalú tárgyalások kompromisszumos áttörést hoztak, és abban állapodtak meg, hogy az EU-hatóságok válsághelyzetben közvetlen utasításadási jogot kapnak. A most létrejött elvi-politikai megállapodás tartalmát még jóvá kell hagyniuk az uniós tagországok pénzügyminisztereinek is, akik a jövő kedden tanácskoznak Brüsszelben.

Barnier kilátásba helyezte, hogy a közeli napokban olyan javaslatokat tesz majd a származékos ügyletek, valamint a "shortolás"-nak nevezett ügylettípus szabályozására, ami már figyelembe veszi az európai hatóságok jövőbeli felügyeleti jogkörét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!