Tovább gyűrik egymást Obama és a republikánusok az adósságplafon emelése ügyében

Vágólapra másolva!
A demokraták elutasították a republikánusok jelentős megszorításokat előirányzó csomagját, az amerikai elnök kitart a kiadáscsökkentést kiegészítő adóemelés mellett. Obama és a republikánusok vezetőjének mai tárgyalása eredménytelenül ért véget. Szombaton újabb megbeszélés jöhet.
Vágólapra másolva!

A fizetési kötelezettség elmulasztása nem lehet alternatíva - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök pénteken a Marylandi Egyetemen a deficitcsökkentésről és az adósságplafon emeléséről a kongresszus vezetőivel folytatott tárgyalásokról. Az elnök kijelentette, hogy az adósságplafont mindenképpen emelni kell, mert ha az amerikai kormány - a történelemben először - fizetésképtelenné válna, az felhajtaná a kamatlábakat, ami a deficit további növekedéséhez vezetne.

Egy kérdésre válaszolva, amely azt feszegette, hogy az amerikai alkotmány 14. kiegészítése nem biztosít-e lehetőséget a számára, hogy a kongresszus beleegyezése nélkül, elnöki rendelettel emelje meg az adósságplafont, Barack Obama kijelentette, hogy a jogászai szerint ez nem egy "nyerő érv".

Obama megismételte, hogy a deficitet továbbra is "kiegyensúlyozott megközelítéssel", vagyis a kiadások csökkentése mellett a szövetségi bevételeknek a - republikánusok által ellenzett - növelésével kívánja csökkenteni. Hangsúlyozta, hogy inkább az olajtársaságoknak és fedezeti alapok vezetőinek nyújtott adókedvezményeket csökkentené az oktatás finanszírozása helyett.

Amennyiben a mélyen megosztott kongresszus nem emeli meg a 14,3 ezer milliárd dolláros adósságlimitet, akkor - a pénzügyminisztérium korábbi bejelentése szerint - a kormány augusztus 2-ától képtelen lesz törleszteni a hiteleit. Obama és a képviselőház republikánus elnöke, John Boehner sajtójelentések szerint kompromisszum felé közelít, amely tíz év alatt 3 ezer milliárd dolláros megtakarítást hozna, az adórendszernek az év végéig végrehajtandó átalakítása következtében pedig a kincstár ezer milliárd dollár plusz bevételhez jutna. Boehner azonban pénteken cáfolta, hogy erről megállapodott volna az elnökkel.

Obama - aki médiaforrások szerint elképzelhetőnek tartja egy áthidaló, rövid távú kompromisszum elfogadását is - sürgette, hogy a kongresszus hagyja jóvá a bér-adócsökkentés meghosszabbítását, és ratifikálja a Dél-Koreával, Panamával és Kolumbiával kötött kereskedelmi megállapodásokat, mindez szerinte "azonnali lendületet" adna az amerikai gazdaságnak.

Nem tudtak megegyezni

A demokrata többségű amerikai szenátus pénteken elvetette a republikánusok uralta képviselőház által a héten elfogadott törvénytervezetet, amely jelentős költségvetési megszorításokat irányzott elő, és az alkotmányban rögzítené a kiegyensúlyozott költségvetés követelményét.

Végül sikertelen lett a pénteki tárgyalás Obama és a republikánusok között. A BBC tudósítása szerint Boehner úgy hagyta el az Obamával folytatott tárgyalások helyszínét, hogy "végül is nem tudtunk megegyezni." Obama visznt úgy fogalmazott, hogy Boehner egy "különlegesen fair ajánlatot" utasított vissza, amely bizonyos jogusultságok megkurtítását is tartalmazta volna 650 milliárd dolláros értékben.

Obama magyar idő szerint szombaton délután 4 órára újabb megbeszélést kezdeményezett a képviselőházi vezetőkkel.

Az amerikai adósságplafon körüli tusakodásról és annak jelentőségéről itt olvashatnak bővebben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!