Hatodik éve zuhan az építőipar

Vágólapra másolva!
Némi reményt jelent az építőipar számára, hogy decemberben 10 százalék fölött növekedett az ágazatban megkötött új szerződések volumene, de a jelenlegi trend továbbra is az iparág visszaesése, amely 2006 óta tart.
Vágólapra másolva!

2006 óta esik vissza az építőipar, a trend 2011-ben sem tört meg. Tavaly 7,8 százalékkal volt alacsonyabb az ágazat termelése, mint egy évvel korábban. Az építőipari vállalkozások hatodával kevesebb mértékű új szerződést kötöttek az évben - írta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Éves összehasonlításban legutóbb 2005-ben tudott növekedni az építőipar, azóta különböző mértékben minden évben visszaesett. 2011 végére 36 százalékkal volt kisebb az ágazat kibocsátása, mint 2005-ben.

Az építőipar 2011-es visszaesésében mindkét építmény-főcsoport gyengesége szerepet játszott: az épületek építése 11,3 százalékkal, az egyéb építményeké (például út, vasút) 3,8 százalékkal esett vissza. A KSH szerint az épületek építésének visszaesését a lakásépítések és nagyberuházások elmaradása okozta, az egyéb építmények visszaesést azonban mérsékelte az előző évi rendkívül alacsony szint mellett a második félévben tapasztalt út- és vasútépítési munkák növekedése.

Ezt mutatják a decemberi adatok is: az épületek építése 11 százalékkal esett vissza a hónapban az előző év azonos időszakához képest, az egyéb építmények viszont 12,5 százalékkal bővültek. Összességében mégis visszaesett az építőipar decemberben is.

Némi reményt adhat az ágazatnak, hogy az ágazatban kötött új szerződések volumene mindkét főcsoportban 10 százalék fölött bővült, ami a következő időszak megrendeléseire ad támpontot. A már meglévő szerződésállomány viszont még így is 42,5 százalékkal esett vissza decemberben az egy évvel korábbihoz képest. Az építőipari termelői árak eközben 2011-ben 2,2 százalékkal emelkedtek 2010-hez képest. Ez infláció alatti emelkedést jelent.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!