Több mint ötezer alkalommal vizsgálatot tartottak, 39,5 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból, összesen 25,3 millió forint bírságot szabtak ki az ellenőrök a tavaszi élelmiszerlánc-ellenőrzésen - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).
A hatóság kiemelten ellenőrizték a húst és húskészítményeket, az édesipari, a borászati termékeket, a takarmányok előállítását és forgalmazását, a tojáscsomagolást és -forgalmazást, a zöldség- és gyümölcsforgalmazást, továbbá az élőállat-szállításokat, valamint az élelmiszer-hulladékok kezelését. A szakemberek nagyobb figyelmet fordítottak az ünnephez köthető gasztronómiai hagyományokhoz kapcsolódó élelmiszerekre is, például a pácolt, füstölt, nyers vagy főtt húskészítményekre és a tojásra.
Az élelmiszer-előállító helyeket és az élelmiszer-forgalmazókat egyaránt érintő ellenőrzéseken leggyakrabban higiéniai, illetve a nyomon követhetőségre vonatkozó hiányosságokra, valamint a termékek minőségével és összetételével kapcsolatos szabálytalanságra derült fény. Eddig nem tapasztalt, új problémára is leltek az ellenőrök, amikor pajzstetves citrusféléket találtak, főleg spanyol és görög importtermékek voltak fertőzöttek. A gyümölccsel behurcolt - Magyarországon nem honos - károsítók megtelepedésének veszélye fennáll, s ez fokozott növényvédelmi kockázatot jelent.