Matolcsy: Hamarosan új nagyberuházó érkezik

Vágólapra másolva!
A kormány 5,5 milliárd forinttal támogatja az Opel szentgotthárdi beruházását, míg az Audi két ütemben 13,5 milliárd forintos támogatást kap - közölte Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter szerint a kormány jelenleg több projektről is tárgyal, melyek a következő öt-hét évben közvetlenül 25 ezer munkahelyet hoznak létre.
Vágólapra másolva!

2010-ben 1728 millió euró (501 milliárd forint) értékű külföldi közvetlen tőkebefektetés valósult meg Magyarországon, ami 209 millió euróval több az előző évinél - írta Kolber István országgyűlési képviselőnek adott válaszában Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

Az Orbán-kormány 2011-ben hét nagyberuházást jelentett be, melyek egyedi kormánydöntés keretében támogatást kapnak. Ebből a kormány négy projekt esetén írt már alá támogatási szerződést a cégekkel, amelyek keretében a beruházók 460 milliárd forint beruházás létrehozását, 3158 új munkahely teremtését és minimum 5 éves fenntartását vállalták - írja levelében Matolcsy György.

Az Opel támogatási szerződését tavaly júliusban írták alá. A cég Szentgotthárdon 2014-ig motorgyártó üzemet létesít, 456 millió euró (124 milliárd forint) beruházásával, mely 834 főnek ad munkát. A kormány a beruházáshoz jelenértéken 5,5 milliárd forint támogatást nyújt, amely a teljes beruházás értékének 5 százaléka.

Az Audi első támogatási szerződését is tavaly júliusban írták alá. A cég győri 251,276 milliárd forint értékű beruházása 2015 és 2019 között közvetlenül 1800 magasan képzett munkavállaló foglalkoztatásával jár - közölte Matolcsy György. A beruházáshoz jelenértéken 11,2 milliárd forint közvetlen, vissza nem térítendő támogatást kapnak, amely a teljes beruházás értékének 5,2 százaléka.

Az Audi második támogatási szerződésére tavaly szeptemberben kerültek az aláírások. A cég győri 82,4 milliárd forint értékű karosszériagyártó beruházása 2015 és 2019 között közvetlenül 300 magasan képzett munkavállalónak ad majd munkát. A kormány a projektet jelenértéken 2,3 milliárd forinttal támogatja, amely a teljes beruházás értékének 3 százaléka.

A Nokia Siemens Networks is szerződött az állammal tavaly novemberben. A cég budapesti, 2,718 milliárd forint értékű K+F beruházása 2011 és 2016 között közvetlenül 224 magasan képzett munkavállaló foglalkoztatásával jár . A kormány a beruházáshoz jelenértéken 268 millió forint támogatást nyújt - derül ki Matolcsy válaszából.

A kormány döntése alapján hamarosan sor kerül egy újabb beruházás bejelentésére és a támogatási szerződés aláírására. Matolcsy szerint ezek a támogatások maximum négy éven belül megtérülnek az államháztartás számára, a munkahelyek kötelező fenntartási időszakának végére pedig jelentős hasznot hoznak.

Ezeke a cégek további munkahelyteremtő támogatásban nem kapnak. Az Opel és az Audi esetében várhatóan sor kerül képzési támogatási szerződés megkötésére - fogalmazott Matolcsy György. Mint arról korábban beszámoltunk, a nagy nemzetközi cégek - köztük a győri Audi - kegyét kereste a kormány két, nemrégiben elfogadott törvénymódosítással. Eszerint a kormány már elsőtől céges gyakorlatra küldené a szakmunkástanulókat, és kevesebb közismereti órát írna elő.

A jövőről is szólt Matolcsy György. Azt írta, hogy a kormány és háttérintézménye által jelenleg tárgyalt befektetési projekteknek a következő 5-7 évben várható beruházási összértéke 6,5 milliárd euró körül van. A közvetlenül létrehozandó munkahelyek száma megközelíti a 25 ezret, a közvetett munkahelyteremtés pedig elérheti a 65 ezret.

Matolcsy válaszát azzal zárta a számon kért elmaradó beruházásokkal kapcsolatban, hogy a jelenlegi, feszültségekkel teli világgazdasági környezetben is számos társaság választja Magyarországot befektetésének helyszínéül. Mégpedig azért, mert a magyar befektetési környezetet versenyképesnek, a gazdaságpolitikát kiszámíthatónak tartják - tette hozzá.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!