Vágólapra másolva!
A mai napon tart beszámolót Mariano Rajoy Spanyolország jövő évi költségvetéséről, majd holnap hozzák nyilvánosságra a legutóbbi stresszteszt eredményeket a bankszektor állapotáról, miközben folytatódnak a tüntetések Madridban. A spanyol helyzet lehet az egyik fő mozgatórugó az európai és globális piacokon az előttünk álló napokban.
Vágólapra másolva!

Kulcskérdés a jövő évi költségvetés

Ma ismerteti a jövő évi spanyol költségvetést Mariano Rajoy, spanyol miniszterelnök, miközben két napja tartanak a spanyol fővárosban a tüntetések, mivel egyre kevésbé toleránsak a spanyol lakosok a kormány megszorító intézkedései iránt. Az eddig meghozott döntések, úgy tűnik, nem elegendőek a válságból való kilábaláshoz.

A spanyol miniszterelnöktől egy új reform csomag nyilvánosságra hozatalát várják, mely kisegítheti a gyengélkedő gazdaságot. Az spanyol tőzsde, az Ibex 3,9 százalékkal zárt lejjebb tegnap és az eurózónára is kihat a negatív spanyol hangulat. Az európai közös deviza, az euró is kezdi elveszíteni az elmúlt hetekben szerzett erejét a dollárral szemben, 1,28 dollárért adnak egy eurót a devizapiacokon.

Az ECB kötvény-vásárlási programjának bejelentése óta csökkenő 10 éves spanyol állampapírhozamok újra emelkedni kezdtek a napokban, és már 6 százalék felett járnak. A nyugtalanság fokozódásával, és egy esetleges rossz bankszektori állapot-bejelentéssel további emelkedés várható, ami a spanyol államkassza finanszírozási lehetőségeit nagyban nehezíti.

IBEX 35

spanyol 10 éves kötvény

Katalónia elszakadna

Másfelől, ami szintén nagy nyomást helyez Mariano Rajoyra, ismét felerősödtek azok a hangok, melyek Katalónia tartomány elszakadását sürgetik. Spanyolország legnagyobb termeléssel rendelkező tartománya egyben a legjobban eladósodott is, ezért 5 milliárd eurós mentőcsomagért fordult a kormányhoz még augusztus végén.

A regionális tartományi elnök, Arthur Mas az elszakadásról szóló népszavazás összehívását szorgalmazza. Véleménye szerint, ha a jogszerű út nem működik, Katalónia akkor is mindenképp a különválás útján jár. A tartományban novemberben előrehozott választásokat is tartanak, ami az elnök szerint egyfajta bizalmi szavazás is lesz.

A bankokat is tesztelik

A holnapi napra is jut egy jelentős információ a spanyol bankszektor állapotáról, mivel egy, a pénzügyi szektor auditálásáról szóló elemzés (stresszteszt) lát napvilágot. A spanyol kormány kommunikációjában igyekezte megnyugtatni a világot, hogy a bankválságot teljes mértékben kontrollálja. Részben megdőlni látszott a kommunikáció gerince, mikor május végén a negyedik legnagyobb spanyol bank, a Bankia 19 milliárd eurós tőkeinjekciót kért.

Az OECD főtitkára nyilatkozatában védte meg a spanyolokat - az olaszok mellett -, és az ECB mielőbbi beavatkozását sürgette. Erre spekulál a Bill Gross is, a kötvényguru, aki rövid lejáratú spanyol kötvényeket vásárol, bízva az ECB keresletnövelő vásárlásaiban, ami felhajthatja a kötvények árfolyamát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!