Veszélyes trend terjed az interneten, eddig már öt gyerek került kórházba miatta

Vágólapra másolva!
Különös trend terjed a fiatalok között Csehországban: mágnesgolyókkal imitálják a nyelvpiercinget. A furcsa trend azonban életveszélyes is lehet: eddig öt gyerek kötött ki a kórházban, mert véletlenül lenyelték azokat.
Vágólapra másolva!

Villámgyorsan elterjedt a fiatalok körében egy közösségi médiában terjedő kihívás Csehországban, melynek lényege, hogy a

apró mágnesgolyókkal imitálják a nyelvpiercinget. A gyerekek többsége lelkesen követni kezdte a furcsa trendet, öt kiskorú esetében azonban félresikerült a mutatvány: a mágnest véletlenül lenyelték, ezért azonnali orvosi ellátásra szorultak.

  – írta meg a Novinky.cz.

Az öt gyereket Prágában, a Motoli Egyetemi Kórházba szállították a szerencsétlen baleset után. A helyi hírek szerint egyikük viszonylag szerencsésen megúszta, hiszen könnyedén ki tudták szedni belőle a golyókat, társait azonban benn tartották - írja a Tények.hu. 

Közülük két fiatalt azonnal meg kellett műteni.

A szakemberek szerint 

a lenyelt mágnesek azért rendkívül  veszélyesek, mert összetapadhatnak a szervezetben, ezáltal akár ki is lyukaszthatják a beleket, illetve a gyomrot, ami életveszélyes belső sérüléseket okozhat.

Három évvel ezelőtt egy hatéves gyerek azért került be a kórházba, mert napokig hányt, az orvosok végük 23 darab mágnest találtak a gyomrában, ezért azonnal meg kellett műteni. Mint kiderült, ő is egy TikTok-videó hatására vette a szájába a mágneseket. Ugyanez miatt került életveszélyes állapotba egy 12 éves fiú, neki 54 darab mágnest találtak a szervezetében, végül utolsó percben került be a kórházba, ahol egy hatórás műtét során távolították el a mágneseket a gyomrából.

Egy 8 éves gyerek pedig bele is halt az életveszélyes kísérletbe: a 10 összetapadt  mágnes, melyeket lenyelt, kilyukasztották a vékonybelét, és végül már a kórházban sem tudták megmenteni.

Pár éve írtunk arról, hogy a massachusettsi műszaki egyetem (MIT) kutatói szerint az amerikaiak évente több mint 3500 gombelemet nyelnek le. Ez adta az ötletet egy apró robot kifejlesztéséhez, amellyel műtét nélkül lehet kiszedni a lenyelt kisebb tárgyakat, amelyek nem távoznak természetes úton. A téglalap alakú origamirobotot összehajtogatott állapotban lefagyasztják, jégbe fagyasztják, majd a páciens lenyeli, mint egy vitaminkapszulát, írja a Gizmodo hírportál. Miután bekerült a szervezetbe, a pirula elolvad, a robot kibomlik, és ezután külső mágneses tér segítségével lehet a kívánt helyre irányítani.

Egy kétéves észak-mexikói kisfiú pedig lélegeztetőgépre került, és hetekig küzdött az életéért, miután lenyelt egy elemet, az abból kiszivárgó anyagok pedig megmarták a nyelőcsövet és a tüdejét.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!