Több száz hőlégballon emelkedett a magasba Új-Mexikóban - videó

Vágólapra másolva!
Szombaton Új-Mexikóban rendezték meg az 52. Albuquerque-i Nemzetközi Hőlégballon Fesztivált. Hőlégballonok százai emelkedtek a magasba, rendkívüli látványban volt része a látogatóknak. A színes ballonok tömeges felemelkedését több százezren követték figyelemmel.
Vágólapra másolva!

A kilencnapos találkozó minden ősszel több százezer nézőt és pilótát vonz Új-Mexikóba. A nézőknek ritka lehetőségük nyílik arra, hogy közelről is megfigyelhessék az óriási léggömbök kicsomagolását és felfújását. A hőlégballonok örömkiáltások közepette szálltak fel, majd a lágy szellő elragadta őket. Több száz jármű emelkedett fel, hogy színpompával tarkítsa az eget. 

A tömeges felemelkedés egyszerűen varázslatos, semmihez sem hasonlítható a világon, amit eddig láttam. Egyszerre látni őket, nagyon-nagyon király

- mondta Paul Kluzak, Phoenixből. Ő már kétszer járt itt, és idén hőlégballonra emlékeztető kalapban érkezett, nyakában egy fényképezőgéppel. 

2018 Albuquerque International Balloon Fiesta
Hőlégballon fesztivált rendeztek Új-Mexikóban.
Fotó: Getty Images via AFP / Getty Images via AFP/

Az idei fesztiválon 106 különleges formájú és mintázatú hőlégballonnal vettek részt a versenyzők, amelyek közül 16 teljesen új volt és csak most debütált. 

Ezek közé tartozik Mazu, amelyet a tajvani kultúrában és hagyományokban mélyen gyökerező, azonos nevű tengeri istennőről mintáztak. 

Általában a hajnali hűvös hőmérséklet segít a pilótáknak tovább a levegőben maradni, vagy nagyobb súlyt szállítani. A reggeli levegő azonban szokatlanul meleg volt a megnyitó napján, és sok néző pólóra vetkőzött. 

A reggeli és a délutáni csúcshőmérséklet várhatóan napokig az átlagosnál magasabb lesz a városban. Amikor a reggelek hűvösek, kevesebb üzemanyagra van szükség ahhoz, hogy a ballonok felemelkedjenek. 

Hőlégballon fesztivált rendeztek Új-Mexikóban.
Fotó: AFP / Patrick T. Fallon / AFP

A fesztivál veteránjai elmagyarázták az összefüggéseket

A hőlégballon emelkedésének mechanizmusa azon alapszik, hogy a meleg levegő könnyebb (alacsonyabb sűrűségű), mint a hideg levegő. Amikor a hőlégballon égője felmelegíti a ballonban lévő levegőt, az kitágul és ritkábbá válik. Mivel a meleg levegő kisebb sűrűségű, mint a környező hidegebb levegő, a hőlégballon felhajtóerőt nyer, és emelkedik. Meleg időben a környezeti levegő kevésbé sűrű, így nagyobb hőmérséklet-különbség szükséges ahhoz, hogy a ballon emelkedjen. Ilyenkor több energia szükséges a ballon levegőjének felmelegítéséhez, hogy felhajtóerőt nyerjen.

Ennek ellenére a ballonozás sok helyen egész évben történik, Phoenix környékén is, ahol az elmúlt hónapokban rekord hőmérsékleteket mértek - írja az AP.

Varázslatos színekbe borult az égbolt a nemzetközi hőlégballon fesztiválon Tajvanon is júliusban. Arról is írtunk tavasszal, hogy hőlégballonokkal ünneplik a tavaszi napéjegyenlőséget Mexikó ősi romvárosában.

Hőlégballon Fesztivált rendeztek Canberrában, Ausztráliában is márciusban. Lélegzetelállító képek készültek a bristoli hőlégballon fesztiválról is. Az eseményt először 1979-ben rendezték meg, és mára Európa egyik legnagyobb rendezvényévé vált.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!