A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Itt a vége a kínai lassulásnak? - Emelkedik Ázsia

Vágólapra másolva!
Az első ránézésre gyenge kínai GDP-adat ellenére optimizmus hatja át az ázsiai piacokat a fordulatra utaló egyéb makroadatok nyomán. Az amerikai piacok is minimális emelkedést tudtak összehozni tegnap, kivéve a technológiai szektort.Reggeli európai piaci összefoglalónkat az alábbi linken olvashatja: Ismét az OTP húzza le a BUX-ot
Vágólapra másolva!

Itt lehet a kínai visszaesés alja

Az ázsiai piacok kellemes emelkedésére ébredhettünk ma reggel, a térség vezető indexei jellemzően 0,7-1,7 százalékos pluszokat mutatnak. Egyedül a koreai KOSPI lóg ki valamelyest, de ott is hajszálnyi emelkedést láthatunk. A jó hangulatot a felszínen gyenge kínai GDP-adat sem tudta elrontani, sőt, a visszafogott növekedés hátterében már akár pozitív jeleket is felfedezhetnek a befektetők, ennek szól az optimizmus.

A kínai gazdaság éves alapon 7,4 százalékkal bővült a harmadik negyedévben, szemben a megelőző negyedév 7,6 százalékos növekedésével. Ez 15 negyedéve a leglassabb ütem, de legalább nem rosszabb, mint a várakozások, a Dow Jones Newswires és a Reuters konszenzusa is 7,4 százalékos várakozásokról szólt.

A gyenge növekedés ugyanakkor egyes szereplők szerint már a visszaesés végét jelöli, és a GDP-nél frissebb képet tükröző makroadatok már fordulatot sejtetnek. A kiskereskedelmi forgalom, az ipari termelés és az építőipari beruházások is várakozáson felül bővültek szeptemberben, ami arra utal, a kínai növekedés élénkülést mutathat a negyedik negyedévben.

Az ázsiai piacokon az erősen ciklikus iparágak, így a nyersanyagkapcsolt vállalatok teljesítenek igazán jól a kedvezőbb növekedési kilátásoknak köszönhetően. Hongkongban az élen az Aluminium Corp. of China (4,3%) és a Jiangxi Copper (3,3%) halad. Ugyanígy jól muzsikált Japánban a Kobe Steel (4,5%). A kínai növekedéstől erősen függő bányatársaságok, a Rio Tinto és a BHP Billiton vezetik az ausztrál parkettet. Mindkét társaság növekvő kitermelésről szóló adatokat tett közzé a napokban, bár a Rio nem változtatott éves tervén, a BHP bővülése pedig megfelelt az elemzői várakozásoknak.

Hátul kullog a tech szektor

Az amerikai piacokat tegnap vegyes hatások érték, a kedvező lakáspiaci adat mellett gyenge gyorsjelentések nyomták rá a bélyegüket a hangulatra, különösen a technológiai szektorban. A vezető indexek a nap közbeni gyengélkedés ellenére kis emelkedést préseltek ki magukból, így nem szakadt meg a most már négy napja tartó emelkedő széria.

A tech papírok nyújtották messze a leggyengébb teljesítményt, elsősorban az Intel (Nasdaq) és az IBM (NYSE) kedd esti, meglehetősen borongós képet festő beszámolói miatt. Mindkét részvény a sereghajtók között mozgott, az IBM 4,9 százalékos esését csak a Citrix Systems (Nasdaq) 5,3 százaléka tudta alulmúlni szektorban.

Az építőipari cégek viszont jól teljesítettek, a lakásépítésben érdekelt cégeket tömörítő SPDR Homebuilders ETF (NYSE) 2 százalékot ugrott a tegnapi kedvező lakáspiaci adatokra. A megkezdett lakásépítések száma évesítve 15 százalékkal nőtt szeptemberben, ezzel 2008 júliusa óta a legnagyobb havi bővülést mutatva. A szektor több szereplője is tekintélyes emelkedést mutatott, a PulteGroup (NYSE) 5,3, a Hovnanian Enterprises (NYSE) 9,3, a Beazer Homes USA (NYSE) pedig 5,4 százalékot emelkedett a jó hírekre.

Tegnap zárás után érkezett az eBay (Nasdaq) és az American Express (NYSE) gyorsjelentése. Egyik beszámoló sem hozott igazán nagy meglepetést, a fő számok a várakozásoknak megfelelően alakultak. Az eBay esetében láthattunk kis bizonytalanságot, miután a cég leépítési tervekről beszélt a profitnövekedés fő motorját adó PayPal divízióban. Az eBayt közel 4 százalékkal ütötték lejjebb zárás után, de a napot végül mindkét részvény minimális, 0,2-0,3 százalékos eséssel fejezte be.

A mai gyorsjelentési kínálatot is elsősorban a technológiai szektor határozza meg, zárás után érkeznek a Google (Nasdaq), a Microsoft (Nasdaq) és a közelmúltban kemény profitwarniggal előrukkoló AMD (NYSE) számai is. Nyitás előtt leginkább a Morgan Stanley gyorsjelentése mozgathatja meg a befektetőket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!