27 éve nem volt ilyen: vihar miatt nem nyit ki Amerika

Vágólapra másolva!
A két évtizede nem látott erősségű Sandy hurrikán fenyegetése miatt egyáltalán nem nyitnak ki ma az amerikai tőzsdék, utoljára 1985-ben volt hasonlóra példa. A szélsőséges időjárás alapjaiban forgatja fel a tőkepiacok életét, az elnökválasztási kampány rendezvényei mellett olyan fontos események is elmaradnak, mint a Google mára tervezett nagyszabású termékbemutatója. Hosszabb távon ráadásul a karácsonyi szezont is negatívan érintheti a vihar.
Vágólapra másolva!

Hiába tervezték még tegnap, hogy kinyitnak, a várost fenyegető Sandy hurrikán miatt ma mégis zárva tartanak a New York-i tőzsdék. A Chicago Mercantile Exchange bejelentése szerint az amerikai határidős indexek kereskedése hétfőn magyar idő szerint 14:15-kor szintén leáll.

Vasárnap még arról szóltak a hírek, hogy a cégek a legfontosabb munkatársaikat arra kérik, költözzenek szállodába vagy ismerősökhöz manhattani munkahelyükhöz minél közelebb, hogy a tömegközlekedés fennakadásai se hátráltassák a munkába jutásban őket. A helyzet súlyosságára való tekintettel időközben lefújták a terveket.

Pedig mindent megtettek

"Zajlanak az előkészületek, hogy az amerikai piacok normális rend szerint működhessenek hétfőn" - írta még közleményében az NYSE-Euronext (NYSE) tegnap. A Nasdaqot üzemeltető Nasdaq OMX (Nasdaq) hasonló módon a szokásos kereskedésre készült még vasárnap.

A leállás mellett szólhat, hogy Sandy várható útjában több fontos erőmű is áll, így könnyen lehet, hogy akár több napig tartó áramkimaradásokkal is számolni kell New York térségében. A tőzsdéknek ugyan a saját tartalék energiaforrásukon túl több más helyszínen is vannak tartalalék rendszereik, kérdés, hogy egy ilyen erejű sokk esetén is folytatni tudják-e működésüket. Emiatt előfordulhat, hogy a kényszerű szünet keddre is kiterjed.

Egy éve, 2011 augusztusában az Irene hurrikán miatt került hasonló helyzetbe az amerikai piac, az utolsó pillanatig kétséges volt, hogy lesz-e kereskedés. Akkor végül lényeges fennakadás nélkül vészelték át a tőzsdék a vihart, dacára annak, hogy az elmúlt évtizedek egyik legpusztítóbb hurrikánjai volt. A becslések szerint Irene összesen mintegy 19 milliárd dolláros kárt okozott az Egyesült Államokban.

A viharok Frankensteinje

A Sandy névre keresztelt vihar helyi idő szerint hétfő estefelé érheti el New Yorkot, és a nyomában akár jelentős szökőár is érkezhet, különösen ha éppen a telihold miatt egyébként is magas esti dagály idején ér partot. A város jelentős területeit kiürítik, 375 ezer embernek kellett elhagynia otthonát, a tömegközlekedést várhatóan napokra leállították, az áradásban leginkább veszélyeztetett metróalagutakat pedig lezárták.

Az előzetes becslések szerint a vihar a teljes megszűnéséig az amerikai lakosság egyharmadát érintheti valamilyen közvetlen vagy közvetett módon. A légiközlekedést már most megbénította az érkező vihar.

A hurrikán erejét egyébként egy ritkán látott időjárási jelenség sokszorozza meg, a trópusi vihar ugyanis egy északi magas nyomású rendszerrel ütközik, az így létrejövő "szupervihart" a meteorológusok csak "Frankenstormként" emlegetik Mary Shelley fiktív szörnyetege után. A becslések szerint az elmúlt húsz évben nem alakult ki a térségben ilyen erősségű vihar.

Az NYSE időjárási körülmények miatt utoljára 1996-ban volt kénytelen a szokásosnál később nyitni és korábban le is zárni a kereskedést, akkor egy hatalmas hóvihar temette maga alá New Yorkot. 1985. szeptember 27-én fordult elő utoljára, hogy időjárás miatt teljesen szüneteljen a fizikai kereskedés a NYSE parkettjén.

A Sandy hurrikán várható útvonala és az érintett területek a Google hurrikánfigyelő oldalán

http://crisislanding.appspot.com/crisismap/2012-sandy?hl=en&llbox=47.76%2C33.72%2C-65.69%2C-86.77&t=CM_CUSTOM_MAP_TYPE&layers=1337617652397%2C2%2C1337716071386%2C1337907303704%3A70%2C1337907266660&promoted&embedded=true

A hurrikán miatt késik a Google tabletje

Több fontos eseményt, köztük az elnökválasztási kampány rendezvényeit, és néhány iparági konferenciát is el kell halasztani a hurrikán miatt New Yorkban. A gyorsjelentési szezont is befolyásolja a vihar miatti leállás, bár ma igazán nagyhorderejű gyorsjelentésre nem kell számítanunk, az S&P500 komponensei közül tizenkettő időzítette mára a jelentés közzétételét. A makroadatnaptár tanulsága szerint ma nyitás előtt személyes kiadásokról és nyitáskor a Dallasi Fed indexről kellene friss adatokat közzétenni.

A hurrikánok "tipikus" vesztese az olajszektor, leginkább a tengeri fúrótornyok és a finomítók működését veszélyeztetik az erős viharok. A Sandy által veszélyeztetett térség legnagyobb finmítója a Conocóról (NYSE) nemrégiben levált Philips 66 (NYSE) tulajdonában van, a New Jersey partjainál található, napi 238 ezer hordónyi olajat feldolgozó Bayway torony működését már le kellett állítani. A régió olajlétesítményeinek kétharmadát érinti a vihar.

Az egyik legnagyobb "áldozat" a Google (Nasdaq) lehet, hiszen a keresőóriás éppen hétfőre tervezte nagyszabású rendezvényét a városban, ahol feltehetőleg az Apple Nasdaq) iPadjének kihívóját, a Google Nexus 10 nevű tabletet szerette volna bemutatni a nagyközönségnek. Ugyan a termékről rengeteg kiszivárgott pletyka, információ és fotó kering, a bemutató mégis kulcsfontosságú esemény lett volna.

Különösen amiatt, hogy a múlt héten rántotta le a leplet az Apple a legújabb táblagépeiről, pénteken pedig elstartolt a Microsoft (Nasdaq) Windows 8-a is, történetesen éppen egy másik tablet, a Microsoft Surface társaságában. A Google ebben a versenyben szeretne felülkerekedni.

A Microsoft hétfőn ráadásul útjára indítja a Windows okotelefonokra fejlesztett legújabb verzióját is, bár az a rendezvény a távoli napfényes San Franciscóban zajlik majd, így bizonyos értelemben nem kell majd a Google-lel versenyeznie a média figyelméért, bár valószínűleg Sandy sem könnyű ellenfél ezen a téren.

Vannak-e győztesek?

A hurrikán által leginkább érintett területeken javarészben a termelés leállásával és a biztosítási károkkal mérhető a vihar negatív hatása. A végső összeget jelenleg lehetetlen megbecsülni, de az előzetes várakozások alapján Sandy az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb vihara lehet, így a biztosítóknak is jelentős kárigényekre kell számítaniuk.

A hasonló, rendkívüli helyzetekre egyébként a hagyományos biztosítótársaságok viszontbiztosításokat kötnek kifejezetten erre specializálódott viszontbiztosítókkal, így az eredményességükre gyakorolt hatás korlátozottabb lehet, mint a károk alapján esetleg sejthetnénk.

A nem alapvető javakat áruló kiskereskedelmi üzletek, főként a különféle bevásárló központokban joggal számíthatnak rá, hogy a forgalmuk drasztikusan megcsappan a vihar környékén. A különféle barkácsáruzáhak, lakásfelújítási üzletláncok, mint például a HomeDepot (NYSE) vagy a Lowe's (NYSE) és a nagy diszkontáruházak, mint a WalMart (NYSE) és a Costco (NYSE) forgalma viszont biztosan megugrott a hétvégén a tartós élelmiszereket és különböző felszereléseket vásárló fogyasztók miatt.

Valószínűleg egyébként egyetlen cég vagy szektor sem vallhatja magát majd nettó nyertesnek egy ilyen erejű természetei csapás után. A hosszabb távú gazdasági hatások között ráadásul érdemes kiemelni, hogy a közelgő karácsonyi bevásárlási szezon kulcsfontosságú lenne, de a várt 4 százalékos bővülés elmaradhat, ha a fogyasztók inkább a helyreállításra kénytelenek költeni pénzüket. Ez a kiskereskedők mellett a fogyasztói elektronika nagyvállalatait, így az említett Apple, Google, Microsoft nagy triót is rendkívül negatívan érintheti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről