Tovább romló gazdasággal szembesül az acélóriás

Vágólapra másolva!
Romló gazdasági környezetről és emiatt visszaeső eredményről számolt be a világ legnagyobb acélgyártója, az ArcelorMittal. A jövőbeni kilátások sem rózsásak és a cég csökkenti az osztalékfizetését is annak érdekében, hogy csökkenteni tudja hitelállományát. 
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb acélgyártója, az ArcelorMittal az utóbbi három év leggyengébb negyedéves eredményéről számolt be. A cég a gyenge ázsiai keresletre panaszkodik és kevesebb osztalékot fog kifizetni 2013-ban, hogy a hitelállományát csökkenteni tudja.

A harmadik negyedéves EBITDA a várakozásokkal összhangban 1,34 milliárd dollárra csökkent a tavalyi 2,41 milliárdról, és az év egészére vonatkozóan 7 milliárd dollár lehet a cég szerint. Ez azt jelenti, hogy az év utolsó negyedévében 1,17 milliárd dollárra számítanak, ami majdnem 40 százalékos visszaesés lenne a tavalyi értékhez képest és a jelenlegi Bloomberg konszenzustól is jócskán, 26 százalékkal maradna el.

Forrás: [origo]

A cég vezérigazgatója arra panaszkodott, hogy az eddig is gyenge globális gazdaságot a harmadik negyedévben Kína lassulása is sújtotta. Ez a helyzet továbbra is nyomás alatt tartotta az acél piaci árát, ami negatívan hatott a cég működésére. A negyedik negyedévben hasonló környezetre és kihívásokra számítanak, így nem meglepő, hogy a várakozások csillapítása végett egy elég pesszimista előrejelzéssel állt elő a cég. Ez teljesen összhangban van a piaci trendekkel, ugyanis a Posco, Ázsia harmadik legnagyobb acélgyártója októberben már idén harmadik alkalommal csökkentette a 2012-es célszámait.

A tekercselt acél árfolyamának alakulása

Forrás: [origo]

Miután az S&P augusztusban a befektetésre nem ajánlott (junk) kategóriába vágta vissza a cég adósságbesorolását, nem csoda, hogy az adósságállományát csökkentendő kevesebb osztalékot fog kifizetni a cég a következő évben. A Moody's egyelőre nem lépett, de figyelmeztette a céget, hogy ha nem csökkenti a hitelállományát, akkor követni fogja az S&P-t. Az osztalék 20 centre fog csökkenni a korábban tervezett 75 centről, illetve eszközöket értékesít a cég annak érdekében, hogy javuljon a besorolása.

ArcelorMittal (Amsterdam)

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!