A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A növekedés eddigi motorja is lassul

Vágólapra másolva!
Hónapról hónapra csökken a magyar export, pedig eddig ez tudta ellensúlyozni a belső fogyasztás visszaesését.
Vágólapra másolva!

Az idén szeptemberben az export forintban 4,6, az import 4,8 százalékkal csökkent tavaly szeptemberhez képest, a külkereskedelmi mérleg 211 milliárd forint aktívumot mutatott, szemben az egy évvel korábbi 217,5 milliárd forinttal - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Szeptemberben - első becslés szerint - a kivitel 1935 milliárd forint (6,9 milliárd euró), a behozatal 1724 milliárd forint (6,1 milliárd euró) volt. Az export euróban 4,3 százalékkal, az import 4,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Mivel a 2012. szeptemberi forint/euró árfolyam csaknem azonos volt a 2011. szeptemberivel, így a forint- és az euróindexek közel megegyeztek egymással.

A szeptemberi kivitel 77, a behozatal 71 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolította le Magyarország. A Portfolio.hu elemzése szerint mindez nem sok jót sejtet a magyar gazdasági növekedés szempontjából. "A mostani visszaesésben ugyan szerepet játszik, hogy tavaly a szeptemberben kiugróan erős volt a külkereskedelmi forgalom, vagyis magas volt a viszonyítási alap, ám a szezonálisan igazított adatokból úgy tűnik, hogy az előző hónaphoz képest is csökkenés történt" - írják.

Euróban mérve a harmadik negyedév exportteljesítménye éppen csak meghaladja az egy évvel korábbit, és hasonlóképpen alig nagyobb, mint a második negyedévi (szezonálisan igazítva). Ez azt jelentheti, hogy az egy hét múlva megjelenő harmadik negyedéves GDP-adatban a gazdaság egyetlen érdemi motorja, az export nem fog sokat húzni - állítja a Portfolio.hu

Az első kilenc hónapban az előzetes adatok szerint az export értéke 17 498 milliárd forint (59,98 milliárd euró), az import 15 923 milliárd forint (54,56 milliárd euró) volt. A kivitel forintban 8 százalékkal, euróban 0,5 százalékkal nőtt, a behozatal forintban 8, euróban 0,7 százalékkal emelkedett. A különböző fizetőeszközökben számított indexek közötti eltérést az árfolyamhatás okozta: 2012 január-szeptemberében a forint az euróhoz mérve 7,4, a dollárhoz képest pedig 17,8 százalékkal értékelődött le az előző év azonos időszakához képest - jegyzi meg a KSH.

A külkereskedelmi mérleg aktívuma 1575 milliárd forint (5,42 milliárd euró) volt az első kilenc hónapban, míg egy évvel korábban 1495 milliárd forint (5,49 milliárd euró).

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!