Vágólapra másolva!
Az elemzői várakozásokat alulmúló negyedéves eredményről számolt be reggeli gyorsjelentésében a spanyol Telefónica telekommunikációs cég. Ennek ellenére a menedzsment megerősítette 2012-es céljait, köztük a nettó adósságállomány csökkentését, amire emelkedéssel reagált a telekomrészvény.
Vágólapra másolva!

Alulmúlta az elemzői várakozásokat a legnagyobb spanyol telekommunikációs cég, a Telefónica profitja a hazai piacán kiéleződő verseny miatt. A harmadik negyedéves nyereség 1,38 milliárd euró volt szemben az elemzők által előrejelzett 1,4 milliárd euróval. Kedvező fejlemény, hogy a tavalyi azonos időszaki 429 millió eurós veszteség után profittal zárta a negyedévet a társaság.

Forrás: [origo]

Egyedül az EBITDA, azaz a kamatfizetés, adózás, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredmény terén sikerült felülmúlni az elemzői várakozásokat. A tényadat 5,35 milliárd euró lett a várt 5,33 milliárddal szemben.

Latin-Amerika húzza egyedül a szekeret

A vezérigazgató elmondása szerint a latin-amerikai növekedés részben ellensúlyozni tudta a spanyol piac gyengélkedését. Utóbbit a gazdaság lassulása mellett versenytársai szorongatják, a France Telecom és a TeliaSonera leánya is sikeresen csábított át ügyfeleket.

A latin-amerikai operáció árbevétele és EBITDA-ja is kedvezően alakult, előbbi 3,8 százalékkal 7,62 milliárd euróra emelkedett, míg utóbbi 4,8 százalékkal 2,69 milliárd euróra hízott. Eközben a spanyol értékesítés 15 százalékkal csökkent.

Megerősítette céljait a Telefónica

Az európai telekomszektor legnagyobb adósságállományával rendelkező Telefónica megerősítette 2012-es céljait, beleértve nettó adósságállományának csökkentését.

A spanyol cég szeptember végi nettó adósságállománya 56 milliárd euró volt, ami közel megegyezik az elemzők által várt 55,8 milliárd euróval. Ez az érték az év végéig 52,8 milliárd euróra csökkenhet, köszönhetően a német egység, a Telefónica Deutschland IPO-jának és az Atento neveztű call centere értékesítése következtében. Június végén még 58,3 milliárd eurón állt a nettó adósságállomány.

A Telefónica 15 százalékos súllyal a spanyol IBEX35 index második legnagyobb súlyú komponense. A papír a célok megerősítésének hírére 1,7 százalékot emelkedett. Idén az IBEX közel 25 százalékot emelkedett, míg a Telefónica közel ugyanennyit veszített értékéből.

Telefónica (Madrid SE)

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről