A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A Bloomberg forrásai szerint már a héten folytatódhat a második számú orosz telekomcég, a MegaFon IPO-ja, melyet a kedvezőtlen piaci környezetre hivatkozva jegeltek az elmúlt hónapban. Elemzői vélemények szerint sokat segíthet a kibocsátáson a múlt héten közzétett harmadik negyedéves gyorsjelentés, amiben 20 százalékos profit bővülésről számolt be a cég.
Vágólapra másolva!

Folytatódik a "Mega" IPO

A Bloomberg értesülései szerint a héten folytathatja az IPO-t a MegaFon telekommunikációs cég. Az előfizetői létszám alapján az orosz piac második számú szereplőjének számító társaság az elmúlt hónapban a kedvezőtlen környezetre hivatkozva halasztotta el a tőzsdére lépést. A korábbi tervek még november elsejei IPO-ról szóltak.

A MegaFon az eredeti tervek szerint a moszkvai parkett mellett Londonban is megjelenne. Egy az ügylethez közel álló forrás múlthavi nyilatkozata szerint 20 százaléknyi részesedés kerülne a piacra mintegy 2 milliárd dollár fejében. A Kommerszant értesülései korábban még arról szóltak, hogy 15 százalékra csökkenhet a felkínálandó részvények mennyisége.

A telekommunikációs cég tájékoztatása szerint az IPO időpontja már csak attól függ, hogy milyen gyorsan készül el a kibocsátási tájékoztató, megerősítették, hogy továbbra is idén szeretnének tőzsdére lépni. Az anyagra azonban még a brit felügyeletnek is rá kell bólintania, így a Reuters forrásai szerint a kibocsátás átcsúszhat 2013-ra.

IPO: Az angol initial public offering rövidítése, elsődleges tőzsdei kibocsátást jelent. Az IPO az az eljárás, aminek keretében egy zárkörű részvénytársaság részvényei széles körben elérhetővé válnak a tőzsdén keresztül. Általában jegyzési szakasszal kezdődik a folyamat, ahol a kibocsátást szervező befektetési bankok összegyűjtik és összesítik a részvényből vásárolni kívánó befektetők igényeit. A felkínált mennyiség és az ajánlatok alapján kialakuló egyensúlyi ár lesz a jegyzési ár, az IPO-ban résztvevő befektetők ezen az áron kapják meg a részvényeket. A jegyzés lezárultát követően kezdődik meg a tőzsdei kereskedés a részvényekkel, ugyanúgy, mint bármely más, tőzsdére már bevezetett részvénnyel.



Erős negyedév segíthet

Az elmúlt héten számolt be harmadik negyedéves számairól a második számú orosz mobilcég, melyben 20 százalékos profitnövekedésről számolt be. A gyorsjelentés szerint a profit margin - azaz a nyereség árbevételhez viszonyított aránya - 45,1 százalékra emelkedett az előző negyedévi 42,3 százalékot és a tavalyi 41,9 százalékot követően. Az árbevétel több mint 12 százalékkal 71 milliárd rubelre emelkedett, ami elsősorban az előfizetői bázis emelkedésének és a mobil adatszolgáltatás iránti kereslet növekedésének tudható be.

A legnagyobb versenytársnak számító MTS és Vimpelcom szerdán tehetik közzé harmadik negyedéves gyorsjelentésük.

Forrás: [origo]

Elemzői vélemények szerint az erős negyedévnek köszönhetően a MegaFonnak sikerülhet elérnie a 12-16 milliárd dolláros értéket a kedvezőtlen piaci környezet ellenére. Ezen a véleményen van Sergei Libin, a Raiffeisen Bank elemzője is, aki szerint a társaságnak sikerülhet elérnie az előzetesen tervezett célokat. Alexander Vengranovich, a moszkvai Otkritie brókercég elemzője szerint a kibocsátás 16-18 dolláros árfolyamon történhet. Számításaik alapján EV/EBITDA alapon 10 százalékos lehet a diszkont az MTS-hez képest, ha a sáv alsó szélével kalkulálunk.

Forrás: [origo]

IPO körkép

A Rosneft 2006-ban még 10,4 milliárd dolláros IPO-n esett túl, melyet egy évre rá a VTB Bank 8 milliárd dolláros tőkebevonása követett. A legnagyobb orosz alumíniumtermelő, a Rusal 2010-ben 2,2 milliárd dolláros IPO-t vitt véghez Hongkongban.

Az európai telekommunikációs piacon legutóbb a spanyol Telefónica hajtott végre IPO-t, miután a frankfurti piacon bevezette német leányát, a Telefónica Deutschlandot mintegy 1,45 milliárd euró (1,8 milliárd dollár) fejében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!