A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Matolcsy: Végre megértett minket az EU

Vágólapra másolva!
A kormány elégedett az uniós állásponttal, miszerint 2013-ban teljesíteni tudjuk a 3 százalék alatti költségvetési hiányt - nyilatkozta Matolcsy György az uniós prognózisok publikálását követően. A miniszter szavaiból viszont úgy tűnik, a rendkívül pesszimista uniós előrejelzés mellett a kormány mintha nem hivatalosan megemelte az októberbenk kétszer csökkentett növekedési prognózisát.
Vágólapra másolva!

Matolcsy György az Európai Bizottság ma közzétett prognózisaira reagálva úgy nyilatkozott, hogy az Európai Unió jövő júniusra beszüntetheti a hazánk ellen folyó túlzott deficit eljárást, miután az unió "végre elfogadta" a 2013-as költségvetésre vonatkozó számításokat. "A magyar gazdaság a megfelelő irányba halad" - mondta Matolcsy.

A miniszter azt is mondta, hogy Magyarország 2013-ban 1,4 százalékos bővülést érhet el, ami azért érdekes, mert a legutóbbi prognózis 0,9 százalék volt a kormány részéről a megszorító csomagok kapcsán. Erre tromfolt ma az EU 0,3 százalékos prognózisával, amire Matolcsy megemelte a tétjét 1,4 százalékra. (A kormány október 5-én 1,6 százalékról 1 százalékra, majd pedig október 17-én 1 százalékról 0,9 százalékra csökkentette előrejelzését).

A kormány mindemellett általában véve elégedett az EU előrejelzéseivel, de vitatja a 2014-re vonatkozó, 3,5 százalékos GDP-arányos deficitprognózis megalapozottságát. A kormány jövő héten dönt arról, hogy vajon további intézkedések szükségesek-e a hiány kontroll alatt tartásához. A nezmetgazdasági miniszter szerint a bankadó nem indok a gyenge banki hitelezésre, és a hitelbővülés 2013 közepén újból fellendülhet.

Az Európai Bizottság ma kora délután tette közzé legfrissebb előrejelzéseit, ami szerint az eurózóna ugyan elkerüli a technikai értelemben vett recessziót, de a korábban vártnál is gyengébb növekedésre kell számítani az előttünk álló években. Magyar szempontból a rossz hírek mellé érkezett egy jó is, hiszen a Bizottság álláspontja szerint a magyar költségvetési hiány 2,9 százalék lehet jövőre, ami ugyan gyengébb, mint a kormány 2,7 százalékos célja, de a kormányénál pesszimistább növekedési prognózis mellett is a kritikus, 3 százalékos szint alatt mozog.

EURHUF (1 perces)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!