A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Tanulságos nap az árupiacokon

Vágólapra másolva!
Határidős kifutások hoztak izgalmakat a szerdai kereskedésbe, sokan hagyták az utolsó kereskedési napra a pozíciózárásokat, ami áresést hozott az arany és a földgáz piacán is. A túlshortolt kávé 3,5 százalékot ugrott a pozíciózárásoknak köszönhetően, míg a többi termék eseménytelen napot zárt.
Vágólapra másolva!

A Chicago Mercantile Exchenge közleményben erősítette meg korábbi sejtésünket, hogy nem egy rosszul rögzített megbízás okozta az arany hirtelen 20 dolláros szakadását. Egy adott határidős kontraktus utolsó kereskedési napja gyakran hoz volatilis, nagy forgalmat és érthetetlen mozgásokat hozó napot, itt is valami hasonló történt. Túl sokan időzítették megbízásaikat a nyitásra, ami stop-okat ütött ki, amire az automatizált kereskedési rendszerek is reagáltak, tovább segítve az áresést. Egy páran most megtanulták, hogy nem érdemes az utolsó napra hagyni a pozíciózárást. A rend helyre állt, az aranyat ismét 1720 dollár felett tradelik.

Arany árfolyama

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Megtartotta az elmúlt napok erősödését a kukorica, napközben járt az árfolyam az elmúlt hónap legmagasabb szintjének számító 765 cent közelében is. A gabonakereskedők továbbra is a dél amerikai terméskilátásokra koncentrálnak. A Telvent időjárás-előrejelző cég viharokra számít a hét második felében Brazília és Argentína területén, ami további késéseket jelenthet a vetésben.

Dél Amerika jelentős kukorica exportőr régió, leginkább az USA-val versenyez a nemzetközi piacokon. Az északi féltekén már a magtárakban van a termés, így piacmozgató hírek csak a déli oldalról érkezhetnek. Ha itt gyengébb lesz a termés, akkor nőhet a kereslet az észak amerikai termék iránt. Az USA súlyát jól mutatja, hogy ők állítják elő a világ kukorica termelésének 38 százalékát, így a legnagyobb exportőrök a világpiacon.

A rekordszintű short-állomány felhalmozódása magában hordozta egy éles pozitív korrekció esélyét a kávé piacán és ez tegnap be is következett, 3,5 százalékot száguldott az árfolyam egyetlen nap alatt.

Kávé árfolyama

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Újabb 2,5 százalékkal csökkent az amerikai földgáz árfolyama, mivel az elkövetkező hetekre vonatkozó időjárás-előrejelzések továbbra is az átlagosnál melegebb időt jósolnak a keleti partra. Itt is túl sokan hagyták az utolsó napra a vételi lábak zárását, a piac emlékezete a következő néhány kifutásig tart, aztán majd megint kell egy ilyen pofon a feledékenyeknek. ( A karácsonyi ajándékot megvetted már vagy megvárod az utolsó napot?)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!