Csak remélni merjük, hogy nem tört el a mécses az arany piacán

k
Vágólapra másolva!
Egyáltalán nem jó jel a közeljövőre nézve, hogy az arany árfolyama látványosan gyengélkedik. Egy csomó, az aranyár emelkedését támogató tényező látott napvilágot az utóbbi időszakban, melyre válaszul a nemesfém árfolyama még a 200 napos, technikailag fontos mozgóátlagot is letörte. Az alábbi grafikonokra nézve csak remélni tudjuk, hogy nem a befektetői magatartás változásának csíráit láthatjuk, mert ha igen, akkor kemény hónapok előtt állhat az arany piaca. 
Vágólapra másolva!

Úgy esett újabbnál újabb mélységekbe az arany ára az utóbbi időszakban, hogy bőven voltak olyan tényezők, melyek erős támaszként kellett volna, hogy hassanak a nemesfém piacán. Ilyen például az újabb körös amerikai lazítás bejelentése, vagy a galamblelkű japán párt választási győzelme, de a sorba a dollár gyengülését is felvehetnénk. Hiába a sok jó hír, a nemesfém árfolyama meredek esést mutatott.

Az arany árfolyamának alakulása (USD/uncia)

Persze a kedvezőtlen tendenciákat erősítő folyamatokat is találhatunk az indiai aranyimport letörését szándékozó lépésektől kezdve (melytől a folyó fizetési mérleg javulását remélik a politikusok) a kínai gazdasági kilátások miatti óvatosabb aranykeresleten át a jövő éves amerikai adóemelések előtti pozíciózárásokig. Azt csak remélni tudjuk, hogy nem a befektetői magatartás változásának csíráit látjuk jelenleg.

Az utóbbi években (a váság óta) ugyanis az arany árának emelkedését a pénzügyi rendszerbe vetett bizalom megingása és a kockázatkerülés fellobbanása hajtotta, ami (közvetlenül, vagy közvetve intézményeken keresztül) a lakossági szereplők vásárlásaiban öltött testet. Mindezek hatására a befektetési jellegű aranykereslet az utóbbi kilenc évben ötszörösére nőtt, így a nemesfém piacán az ékszerkereslet mellett mostanra a második legfontosabb kereslet- és áralakító tényezővé lépett elő.

A veszély abban rejlik, hogy amilyen gyorsan beáramlott ez a tőke az arany piacára, az a hit elvesztésével akár ugyanolyan gyorsan távozhat is onnan. Ha tehát a befektetői magatartás változik, az érezhető sebeket okozhatna a nemesfém piacán, mélybe taszítva az árfolyamot. Pláne annak fényében, hogy a gyorsabban mozgó, ETF-eken keresztül megvásárolt arany mennyisége is sokszorosára nőtt az utóbbi években.

Az utóbbi hetekben látott folyamatokból persze egyértelműen kijelenteni nem lehet, hogy a befektetői magatartás változásáról lenne szó (sőt, gyakorlatilag az SPDR aranykészletei nem utalnak kiáramlásra), mindenesetre a kockázatokkal érdemes lehet tisztában lenni.

A legnagyobb arany ETF, az SPDR Gold Trust aranykészletei (tonnában)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!