A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Biztosítók: ezt már ők sem tudják lenyelni

e
Vágólapra másolva!
A MABISZ által publikált iparági statisztikák alapján a magyar biztosítási piac díjbevétele megállás nélkül zuhant tovább a tavalyi év utolsó három hónapjában is. Mind az élet, mind a nem-élet piacon tovább esett a 12 havi gördülő díjbevétel, bár az életbiztosítási piacon mintha láthatóak lennének már a feltámadás első jelei. A nem-élet biztosítók azonban már nem tudnak elviselni további sarcokat, ezért a biztosítási adók bevezetésével idén már nem számítunk további jelentős díjcsökkentésekre, mert az már szinte biztosan veszteségessé tenné a termékeket.  
Vágólapra másolva!

Csütörtökön tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége a szokásos negyedéves statisztikáit. A számok továbbra sem kedvezőek, az élet és a nem-élet területeken is tovább zsugorodott a 12 havi gördülő díjbevétel, bár az életbiztosítások negyedéves alapon már növekedni tudtak, igaz viszonylag alacsony bázishoz képest.

Nem-életbiztosítások: Tovább morzsolódik a díjbevétel

A nem-életbiztosítási piacon tovább folytatódott az évek óta tartó lemorzsolódás. Az legutóbbi négy negyedév alapján számított gördülő díjbevétel tekintetében igen beszédes a tendencia, tulajdonképpen nincs megállás a díjbevétel csökkenésében.

Forrás: [origo]

Ráadásul a tavalyi év utolsó negyedéve különösen gyengén alakult, éves alapon rég nem látott 10 százalékos visszaeséssel. A 73 milliárd forintos negyedéves értékre 2009-ig visszamenőleg egyáltalán nem volt példa, ami nem is meglepő annak fényében, hogy a folyamatos díjverseny miatt a biztosítók egyre lejjebb nyomják az árakat.

Forrás: [origo]

Nagy kérdés, hogy a biztosítási adó idei bevezetése milyen hatással lesz az árakra. A legtöbb szakértő egyöntetű véleménye az, hogy a biztosítók nem képesek teljes mértékben lenyelni az adókat, mert már így is a profitabilitás határán egyensúlyoznak jelenlegi árazási stratégiájukkal.

Biztosítási adó

2013 január 1-jétől a kötelező felelősségbiztosítások esetén 30, a casco esetén 15, míg a vagyon- és balesetbiztosítások esetén 10 százalékos adót kell megfizetniük a biztosítóknak. Ezt a tételt a biztosítók elméletileg átháríthatják a termékek árazásán keresztül az ügyfelekre, azonban az iparágban tapasztalható óriási árverseny miatt erre valószínűleg nem sok lehetőségük adódik.

A CIG Pannónia némileg szembe helyezkedett az iparági trendekkel és a nem-élet üzletágának folytatódó növekedéséről számolt be a negyedik negyedévben is. Azonban kezdő biztosítónál ez még várható tendencia, ezért náluk is az lesz inkább a fontos kérdés, hogy a biztosítási adó bevezetésével hogyan módosítják stratégiájukat, milyen szegmensekre próbálnak ezután lőni, illetve hogy milyen mértékben próbálják beépíteni az adót az áraikba.

Forrás: [origo]

Életbiztosítások: Ez lenne a trendforduló?

Az életbiztosítási szegmensben is tovább folytatódott a gördülő díjbevétel visszaesése. Éves alapon 9 százalékkal volt alacsonyabb a biztosítók életbiztosításból származó bevétele 2012-ben, mint a megelőző év során. Ebben vélhetően jelentős szerepet játszik az is, hogy sok háztartás a devizahitelek előtörlesztése miatt mozgósította az összes megtakarítását. Ezen kívül a gyengébb gazdasági környezet is rányomta bélyegét a háztartások megtakarítási képességére és hajlandóságára.

Forrás: [origo]

Negyedéves alapon az év végén már látszanak pozitív tényezők is, bár erőteljes növekedésről még nem beszélhetünk. Éves alapon ugyan továbbra is csökkenő a trend (13 százalékos visszaesés volt a negyedik negyedévben), de negyedéves alapon már nőtt a díjbevétel.

Forrás: [origo]

Unit-linked: Hátán vitte az életbiztosítási szegmenst

Ugyanúgy ahogy az esésben, a kilábalásban is a befektetéshez kötött életbiztosítások húzták az életbiztosítási szegmenst. Igaz ugyan, hogy a gördülő díjbevételben még csökkenés tapasztalható, de az év utolsó negyedéve erősebb lett a megelőző kettőnél. Már negyedévek óta az látszik, hogy a unit-linked típusú termékek értékesítése adja az életbiztosítási díjbevétel 65 százalékát.

Forrás: [origo]

Forrás: [origo]

A unit-linked, vagyis befektetéshez kötött életbiztosítások tipikusan hosszú távú megtakarítási vagy befektetési célú életbiztosítás. Az ügyfél a megtakarításait a saját maga által választott eszközalapokban gyűjtheti, felvállalva azoknak minden kockázatát és élvezve azoknak minden hasznát is. Ha a biztosított a biztosítási tartam lejártakor életben van, a biztosító kifizeti a számlán nyilvántartott befektetések értékét. Amennyiben a szerződés a lejárat előtt halálesemény miatt szűnik meg, akkor a biztosító kifizeti a szerződésben meghatározott biztosítási összeg és/vagy a számlán nyilvántartott befektetések értéke közül a magasabbat.



első profitábilis negyedévét zárta

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!