Ősszel jöhet az áram és a gáz árának csökkentése

Vágólapra másolva!
Folytatni fogja a kormány a rezsicsökkentést, hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője. A víz- és csatornadíjak, illetve a szemétszállítás díjának csökkentésére még tavasszal sor kerülhet, ezt követően pedig a fűtési szezont megelőzően csökkentik második lépcsőben az áram, a gáz és a távhő árát.
Vágólapra másolva!

Akarja a kormány a rezsicsökkentést

Rogán elmondása szerint a gyulai frakcióülés központi témája a rezsicsökkentés lesz, mellyel kapcsolatban egy tavaszi tíz százalékos víz- és csatornadíj és szemétszállítási díj csökkentést már meg is fognak vitatni. Ezt követően a fűtési szezon előtt még lesz arra lehetőség, hogy tovább csökkenjen a lakossági gáz ára, de annak mértéke még egyelőre kérdéses. Ami viszont biztos, hogy a kormány akarja és fogja is folytatni a rezsicsökkentést.

Egy korábbi jelzés szerint a kormány 2014 közepéig összesen harminc százalékos rezsicsökkentést szeretne végrehajtani, Rogán Antal nyilatkozatában azonban nem tett ilyen egyértelmű utalást a várható lépések mértékére és időzítésére vonatkozóan. Az áram, gáz és távhő árának harminc százalékos csökkentésére vonatkozó szándék több tőzsdei céget, köztük az Elmű-Émász párost, kismértékben a MOL-t, sőt áttételesen még a Pannergyt is hátrányosan érintheti (bár a PannErgy Miskolcon a gázzal üzemelő távhőcégeknél alacsonyabb árakat kínál, egy 30 százalékos csökkenés már vélhetően a geotermikus cégnél is a tarifáinak mérséklését jelentené), de mivel a piaci szereplők már birtokában vannak ezeknek a terveknek, Rogán Antal nyilatkozata várhatóan nem lesz már hatással a tőzsdei árakra.

Bíróságra mentek az adók miatt

Az energiaszolgáltatók folyamatosan nyögik a kormány újabbnál újabb terheit, így a Népszabadság információi szerint az áram és gázszolgáltatók bíróságon is megtámadták a MEH decemberi tarifadöntéseit. Érvelésük szerint azok nem megfelelően tükrözik a cégek valós költségeit, hiszen nem építették be azokba például a rájuk kivetett közművezeték adót és Robin Hood adót. Ha sikerülne elismertetni ezeket a tételeket, úgy a cégek fogyasztóikra háríthatnák ezeket a tételeket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!