A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Arcátlanság, amit a Dellel művelnek - Perel a részvényes

Vágólapra másolva!
Máris elindult a huzakodás a Dell kedden bejelentett kivásárlási ajánlata közül, egy részvényes már be is perelte az ajánlatot tevő csoportot, és ennek tagjaként a Dell alapító-vezérigazgatóját, Michael Dellt is. Az ok elég nyilvánvaló: keveslik a részvényekért kínált árat, mondván, egy évvel ezelőtt még jóval magasabban is állt az árfolyam. Ez tény, de az sem véletlen, hogy ilyen hatalmasat zuhant azóta.
Vágólapra másolva!

Kifilézik a részvényeseket?

Bonyolódik a helyzet a Dell kedden bejelentett kivásárlása körül, a társaság egyik befektetője ugyanis beperelte a kivásárlást vezető Michael Dellt és az igazgatótanács több tagját, miután úgy véli, elmulasztották a teljesíteni a kötelességüket, a kivásárlás nem szolgálja a részvényesek érdekét.

Catherine Christner ügyvédei szerint Michael Dell a cég vezérigazgatójaként és elnökeként nem dolgozhatott volna a kivásárlás megszervezésén, főként nem ilyen alacsony áron. "Az igazgatótanács megsérti a jogi kötelességeit azzal, hogy hagyja, hogy az alapító és egy kockázati tőke társaság ilyen olcsón megvásárolja a céget" - áll a beadványban.

Mint ismeretes, kedden részvényenként 13,65 dolláros ajánlatot tett a Dellre az alapító-elnök-vezérigazgató-legnagyobb részvényes Michael Dell és a Silver Lake nevű kockázati tőke társaság, ami összességében 24,4 milliárd dollárra értékeli a valaha szebb napokat látott számítógép-gyártót. Ahogy korábban az Investor.hu hasábjain is beszámoltunk róla, az ügylet finanszírozásába a Microsoft is beszáll 2 milliárd dollárral.

A részvényenként 13,65 dolláros ajánlat 25 százalékkal magasabb az egy hónappal ezelőtti árfolyamnál, és csak azért nem tartalmaz számottevő prémiumot a bejelentés előtti árfolyamhoz képest, mert a Dell árfolyama élesen emelkedett, ahogy elterjedt a piacon, hogy 13-16 dollár közötti áron érkezhet az ajánlat.

Tényleg nem drága, de nem véletlenül

Ahogy keddi elemzésünkben is rámutattunk, az az egész céget nagyjából 24,4 dollárra értékelő tranzakció valóban nem nevezhető túl gálánsnak a versenytársak értékeltségét tekintve, hiszen még a vételi ár mellett sem tűnik túlértékeltnek az elemzői várakozások tükrében a cég. Mindez természetesen leginkább azt tükrözi, hogy milyen hatalmas kihívásokkal is néz szembe a Dell maga, és az egész PC-gyártás.

Emiatt lehetséges, hogy a januári árfolyamhoz képest vaskos prémiumot tartalmazó ár mellett is olcsónak mondható a cég, főleg úgy, hogy Michael Dell úgy látja, kellően hatékonyan tudja átformálni a cég stratégiáját, amivel jelentős részvényesi értéket szabadíthat fel. Ez az érték persze már inkább a kivásárló feleket gazdagíthatja, akik természetesen jelentős kockázatot is vállalnak, hiszen semmi nem garantálja, hogy sikerül talpra állítani a Dellt.

Mindezek tükrében egyébként meglehetősen abszurd, hogy egy részvényes azzal vádolja az ajánlattevő befektetői csoportot, hogy visszaélve a piaci helyzettel, túl olcsón akarják megvenni a céget, hiszen éppen azért olyan olcsó a részvény, mert az aktuális kilátások alapján nem garantált, hogy valaha ismét sikerre lehet vinni.

Szokásosak a perek

Érdemes hozzátenni, hogy nem ritkák az ilyen volumenű kivásárlási történetek körül a jogi fejlemények sem. Különösen azért kevéssé meglepő a per, mert Michael Dell személyében valóban több, meglehetősen ellentmondásos szerep egyesül: ő a cég alapítója, vezérigazgatója, a részvényesek érdekeit képviselni hivatott igazgatótanács elnöke és 15,7 százalékos részesedésével egyben a társaság jelenlegi legnagyobb részvényese is.

Dell egyébként éppen ezek miatt az ellentmondások miatt elvileg kivonult az igazgatótanács munkájából, legalábbis ami az ajánlatot illeti, így nem vesz részt abban a speciális bizottságban sem, amelynek az a feladata, hogy 45 napon belül találjon egy jobb ajánlatot egyéb piaci szereplőktől. Erre viszonylag kis esélyt látunk, hiszen a kivásárlás kulcsfigurája éppen Michael Dell, aki nem valószínű, hogy hajlandó lenne eladni részesedését, viszont az ajánlattevő csoporthoz is szoros szálak fűzik már.

A Dell árfolyamának alakulása (heti grafikon, Nasdaq)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!