A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Jól vizsgázott az olajcég stratégiaváltási ötlete

Vágólapra másolva!
Pozitívan fogadták az amerikai Hess Corporation olajtársaság befektetői, hogy a cég a jövőben az olaj kitermelésére és a kutatására kíván koncentrálni, ezért felhagy az energiakereskedelemmel, valamint eladja benzinkúthálózatát is. A cég ezen kívül részvényvisszavásárlási programot is tervez 4 milliárd dollár összegben, valamint az osztalékot is megemelné részvényenként 1 dollárra.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Hess Corporation olajtársaság felhagy energiakereskedelmi tevékenységével, és piacra dobja benzinkút hálózatát is, mivel a jövőben az olajkutatására és kitermelésre szeretne fókuszálni. Emellett a cég 4 milliárd dollár értékű részvényvisszavásárlást tervez, valamint több mint duplájára emelné éves osztalékát, részvényenkénti 1 dollárra, ezzel növelve a tulajdonosok részvényesi értékét.

A leépítendő eszközök között van a 16 keleti parti államban található 1350 darab Hess márkanév alatt futó benzinkút, valamint a Hecto energiakereskedő cég is, ami villamosenergia, gáz és benzin kereskedelmével foglalkozik. A cég szóvivője Jon Pepper elmondta, hogy egyelőre nem tudják hány munkahely szűnhet meg az átalakítások következtében.

A Hess továbbra is fenntartja olajpala kitermelését, a mezők többsége Észak-Dakotában, a Mexikói-öbölben, és az Északi-tengeren találhatóak. Az olajcég tavalyi évi nyereségének 91 százaléka származott a kitermelési és a kutatási üzletágból, ezért is tűnik logikusanak, hogy erre a két divízióra szeretne koncentrálni a vállalat.

Az Elliot Management Corp. 4 százalékos részesedést szerzett még januárban a cégben, és azóta próbálja elérni, hogy bizonyos eszközeitől szabaduljon meg a társaság, valamint személyi változásokat is kezdeményezett az igazgatótanácsban. A társaság hétfőn elutasította az Elliot által javasolt igazgatótanácsi tagok kinevezését, valamint az üzletágakra vonatkozó változtatási tervezeteket is. A Hess jelöltjeivel a 14 tagú tanácsban 13-ra növekedne a független tagok száma a jelenlegi tizenegyről, akik kinevezéséről a májusi éves közgyűlésen fognak dönteni.

Az Elliot javaslatai azt mutatják, hogy nincs megfelelő rálátásuk a vállalat működésére vonatkozólag, emellett a legígéretesebb eszközöket likvidálnák, ezáltal megakadályozva a jövőbeni potenciális értékteremtést - mondta el John Hess vezérigazgató.

A Hess Corp. árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!