A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Több BlackBerry Z10-es telefont visznek vissza, mint amennyit el tudnának adni az üzletekben, állítja a Detwiller Fenton elemzője. A szakértő kijelentése, bár elég meredeknek tűnik, a Z10-essel szembeni bizonytalanságot kitűnően jelzi, mely a tegnapi pletyka után a befektetőkre is átterjedt, közel 8 százalékot zuhant az árfolyam.
Vágólapra másolva!

Jelentős árfolyamesést szenvedett el tegnap a BlackBerry, a technológiai cég papírjai nap végén közel 8 százalékkal értek kevesebbet, mint a nap elején. Bár az S&P 500 technológiai szektora átlagosan is gyenge teljesítményt mutatott, ilyen mértékű visszaesés sehol sem volt tapasztalható. Ahogyan pedig az ilyenkor lenni szokott, máris elindultak a találgatások a nagy zuhanás lehetséges okát illetően.

Megveszik, majd visszaviszik

Meglepő jelentést tett közzé a Detwiller Fenton elemzője csütörtökön, mely a Z10-esek gyengélkedéséről árulkodik. Az elemző, Jeff Johnston szerint jelenleg bizonyos kereskedelmi partnerekhez már több Z10-est visznek vissza, mint amennyit el tudnának adni naponta.

Bár a Johnston állítása meglehetősen gyenge lábakon áll, a puszta számadatokat tekintve nem tartható kizártnak, hogy igaza van. A BlackBerry Z10-esekből közel 1 millió darabot sikerült eladni az elmúlt hónapokban, ám az utóbbi hetek teljesítménye már csökkenő értékesítésről árulkodik a hírek szerint. Ettől persze még elég meredek kijelentésnek tűnik, de jól jelzi a pattanásig feszült helyzetet a BlackBerry legújabb csúcsmodellje körül.

Más elemzők sincsenek lenyűgözve

A BlackBerry legújabb telefonja kapcsán számos elemzői vélemény látott már napvilágot, közülük az egyik legújabb James Faucette, a Pacific Crest elemzőjének véleménye. Faucette szerint bár a Z10-esek jobban fogynak az USA-ban, mint annak európai debütálása során, ez még mindig kevés lehet, hogy a cég megfeleljen az elemzői várakozásoknak, figyelembe véve, hogy az eladások idővel csökkenni fognak. Az elemző kiemelte, hogy a Q10-es telefonok forgalmazása pedig csak ronthat a Z10-esek eladási mutatóin.

Joe Fersedi, az ITG elemzője szerint pedig egyenesen pocsék lett a BlackBerry Z10-es telefonjainak eladási statisztikája az USA-ban. Ha a szolgáltatóknál eladott készülékeket nézzük, akkor a Verizon keretei között eladott Z10-es 4 százalékot, míg az AT&T üzleteken belül eladottak is csak 7 százalékot hasítanak ki az üzletek teljes készülékeladásából.

Pocsék a technikai kép is

Bár a negyedéves eredményeit alig két hete közzétévő BlackBerry árfolyama technikailag akkor még nem festett túlzottan rossz képet, a tegnapi nap ezt gyökeresen megváltoztatta. Az árfolyam lényegében minden jelentős támaszt letört, a bő féléves emelkedő trend, az 50 napos mozgóátlag, és a 14 dollárnál húzódó támasszint is elesett. Az árfolyam az elmúlt hetekben egy szűkülő háromszögben haladt, ebből pedig lefelé tört ki, ami további esés előtt nyitja meg az utat. Komolyabb támasz pedig egyelőre nincs az árfolyam útjában, 12 dollárig simán visszaeshet, de ennek letörése esetén akár 10,8 dollárig is zuhanhat a papír, ami már több mint 20 százalékos mínusz lenne a jelenlegi árfolyamhoz képest.

A BlackBerry árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!