A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Akár részvényeket is vehetnek a jegybankok

Vágólapra másolva!
Jim O'Neill, a Goldman Sachs Asset Management vezetője szerint nem meglepő, hogy a jegybankok részvényeket kezdenek vásárolni. A Bank of Japan által nemrégiben bejelentett eszközvásárlási program miatt a japán jegybank például a következő két évben megduplázza a tőzsdén kereskedett befektetési alapokban lévő pénzét.
Vágólapra másolva!

Nem számít ördögtől valónak, hogy a jegybankok egyre inkább a részvények felé fordulnak és kezdenek bele ilyen instrumentumok vásárlásába - mondta Jim O'Neill, a Goldman Sachs Asset Management vezetője egy New York-i konferencián. O'Neill szerint ez főleg azért nem meglepő, mert számos jegybank közeli kapcsolatban áll az állami befektetési alapokkal, melyek vagyunk egy részét részvényekbe fektetik.

A Royal Bank of Scotland által nemrégiben készített felmérés szerint egyre nagyobb a jegybankok oldaláról is az érdeklődés a részvénybefektetések iránt. Mint ismeretes márciusban a japán jegybank gigantikus nagyságú eszközvásárlási programot jelentett be, amivel két év alatt a monetáris bázis duplázását szeretnék elérni azért, hogy a két százalékos inflációs célt is teljesíteni tudják.

A japán jegybank már korábban is vásárolt tőzsdén kereskedett befektetési alapokat, úgynevezett ETF-eket, melyeknek a nagyságát is meg szeretnék duplázni. Jelenleg 1,4 ezer milliárd jen értékben található meg ETF a Bank of Japan portfoliójában, ami 2014 végére 3,5 ezer milliárd jenre duzzadhat.

O'Neill szerint fölösleges a jegybankoknak hatalmas mennyiségű pénzt tartaniuk rövid lejáratú értékpapírokban. Jobban járnának a polgárok is, ha a fölösleges pénzeket a jegybankok inkább hosszabb távon fektetnék be akár részvényekbe.

Az egyéni befektetőknek is inkább érdemes részvényeket vásárolniuk O'Neill szerint, mivel a részvénypiaci prémium jóval magasabb, mint a kockázatmentes hozam annak ellenére, hogy sokat emelkedtek a piacok.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!