Optimistábban tekint a forintra a Goldman

Vágólapra másolva!
Újra megközelítette múlthét szerdán elért 5 hónapos csúcsát a forint euróval szemben, késő délután 289 körül ingadozott az árfolyam. Segíthette a hazai fizetőeszközt, hogy a Goldman Sachs is csökkentette EUR/HUF-ra vonatkozó előrejelzését. A bankház fél év múlva 300-as eurót vár a korábbi  310-es árfolyam helyett. Holnap kamatdöntő ülést tart az MNB, az elemzők további 25 bázispontos vágást valószínűsítenek, amivel már 4,5 százalékra csökkenhet az alapkamat.
Vágólapra másolva!

289 alá is benézett a forint euróval szembeni árfolyama a mai kereskedés során, ezzel a múlt hét szerdán látott öt havi csúcs közelébe ereszkedett a hazai fizetőeszköz, bár onnan kora délután valamelyest visszakorrigált, majd nap vége felé újra a 289-es szinttel csatározgat. Támogatja a forintot a javuló nemzetközi hangulat is, a dollárral szembeni keresztárfolyam 223,5-ig, míg a svájci frank/forint jegyzés 232,2-ig jött le.

Igaz, ma csak egy nagyon szűk sávban mozgott a forint, melyben nagy szerepe volt az amerikai és londoni piacok zárva tartásának, hiszen a külföldi befektetők ma távol voltak a forint piacától is.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]

Emellett az is segíthette a forintot, hogy a Goldman Sachs csökkentette, az EUR/HUF árfolyamra vonatkozó várakozásait. 3 hónapos célárát 295-re, míg a 6 hónaposat 300-ra módosította a korábbi 305-ös, és 310-es szintről. 12 havi előrejelzését azonban változatlanul 310-en hagyta a bankház, aki szerint javultak az idei évre vonatkozó növekedési kilátások, de nagyobb fellendülés csak 2014 második felében jöhet.

A Goldman emellett változtatott a magyar alapkamatra vonatkozó prognózisán. A bank korábban úgy vélte 4,5 százalékon állhat meg a kamatcsökkentési ciklus, mostani riportjában azonban már 3,75 százalékig csökkenő jegybanki rátát vár.

Holnap tartja kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank. Az elemzők többsége további 25 bázispontos kamatvágást vár, amivel újra történelmi mélypontra eshet az alapkamat. Ha a nemzetközi hangulat nem romlik el a következő napokban, akkor van esély arra, hogy újabb, többhavi csúcsot érjen el a forint az euróval szemben.

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!