A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

100 dolláros okostelefonnal rukkol elő a Nokia

Vágólapra másolva!
Rendkívül olcsó, mindössze 99 dolláros okostelefon piacra dobását jelentette be a Nokia, amely majd a feltörekvő régiókban kerül a boltokba. Az Asha szoftverrel futó új készülékektől a gyártó azt reméli, hogy sikerül felvenni a versenyt a nagy rivális Samsunggal és Apple-lel az okostelefon piacon, mivel a finn társaság az utóbbi időben folyamatosan veszít piaci részesedéséből az előbbi két társaság előnyére. Ez rövid időn belül már a második ilyen bejelentése a Nokiának, mivel április végén még egy ennél is olcsóbb "bóvli" mobil bevezetéséről számoltak be.   
Vágólapra másolva!

99 dolláros (22 ezer forintos) okostelefonokat kíván piacra dobni a Nokia a feltörekvő országokban, hogy erősítse piaci pozícióját - jelentette be ma a gyártó. Az India mellett további 90 országban júniustól boltokba kerülő mobiloktól azt reméli a vállalat, hogy segítségével sikeresen fel tudják venni a versenyt a nagy rivális Apple-lel és Samsunggal az okostelefon piacon.

Az olcsó készülékeken a legújabb fejlesztésű Asha szoftverek fognak futni, melyek a régi S40 programok újabb verziói lesznek, és először az új, Asha 501 típusú mobilokon fognak megjelenni. Hogy vonzóbbá tegyék az új mobilokat, a Nokia megállapodott a Facebookkal valamint India és Afrika legnagyobb mobilszolgáltatójával, hogy Indiában a felhasználók ingyen használhatják a közösségi oldalt az Asha 501 készülékeken, Afrika egyes részein pedig rendkívül kedvezményes adatforgalmi díj mellett léphessenek be Facebook-fiókjaikra.

A Nokiának rendkívül fontos lenne, hogy jól fogyjon az új készülék, mivel a világ mobilpiacát továbbra is a Samsung uralja. A dél-koreai cég 2013 első negyedévében több mint 100 millió darab mobilt értékesített a világ 373 milliós mobilpiacán. A Nokia folyamatosan veszít piaci részesedéséből, az egy évvel korábbi 82,7 millió darab után 2013 első három hónapjában már csak közel 62 milliónyi mobiltelefont tudtak értékesíteni a Strategy Analytics kutatócég szerint. Ez ráadásul 11 millió darabbal kevesebb, mint amennyire az elemzők számítottak - írja a Bloomberg.

Forrás: [origo]

Stephen Elop vezérigazgató leginkább a mobilpiacon egyre éleződő versennyel magyarázta a vártnál gyengébb eredményeket, viszont arra számít, hogy az új Asha modellekkel növelheti piaci részesedését a gyártó. A Nokia fő célja, hogy a legnagyobb szereplők közé kerüljön az okostelefonok piacán, hiszen itt sokkal nagyobb profitot lehet elérni, mint a hagyományos készülékeken. A mobilpiac legnagyobb szegmensének számító okostelefonok piacán szintén a Samsung számít egyeduralkodónak közel 33 százalékos részesedésével, melyet 69,4 millió darab okostelefonnal sikerült elérnie. A Nokia mindössze alig 4 százalékot hasít ki a "tortából" 8,1 millió darabos értékesítése mellett.

Forrás: [origo]

Hogy megszorongassa a versenytársakat, április végén 20 dolláros mobiltelefon piacra dobását jelentette be a cég. A 105-ös készülékekből származó árbevételt elsősorban az okostelefonok fejlesztésébe fektetheti be a társaság.

A Nokia részvényei 1,7 százalékos pluszban forognak New Yorkban. A finn tőzsdén ma nincs kereskedés.

Nokia árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!