A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Bajban van a Nike, Kínában már nem népszerű

Vágólapra másolva!
Hiába haladta meg a főbb számok tekintetében a Nike második negyedéves gyorsjelentése az elemzők várakozásait, mégis több mint egy százalékos mínuszba lökték a befektetők a részvényt a kereskedés utáni órákban. Az ázsiai országok gyengélkedése ugyanis erőteljesen rányomja a bélyegét a növekedési ütemre, ami a következő hónapokban kulcsfontosságú lehet az árfolyam szempontjából.
Vágólapra másolva!

Erős számok, csökkenő árfolyam

Nem lett túl fényes a Nike május 31-én záródó negyedéves gyorsjelentése, hiába sikerült ugyanis meghaladni a főbb számok tekintetében a várakozásokat, a háttérben zajló folyamatok, és a jövőre vonatkozó vártnál gyengébb előrejelzések aggodalomra adnak okot. Ezek miatt a részvény piaczárás után egyből egy százalékos mínuszt halmozott fel.

Forrás: Origo

Ázsia húzza le az árbevételt

Bár az árbevétel meghaladta a várakozásokat, valamint az előző év azonos időszakában elért adaton is túltett, hosszabb távon egy igen kedvezőtlen trend rajzolódik ki a bevételek alakulásában. Közel két éve ugyanis még évi 16-17 százalékos bővülést is képes volt felmutatni a sportszergyártó, azóta azonban folyamatosan csökken a növekedés üteme.

Forrás: Origo

A háttérben az általános visszaesés mellett más ok is található, nevezetesen, hogy a távol-keleti piacon már nem képes produkálni azt a növekedési ütemet a vállalat, amit korábban. Egy évvel ezelőtt pedig markáns fordulatnak lehettünk tanúi, a korábbi nagy potenciállal kecsegtető kínai és japán piacok ugyanis már jóval alacsonyabb növekedési ütemet tudnak elérni, mint az amerikai piac. Sőt, a helyzet odáig fajult, hogy a Nike egyenesen visszaesésről számol be az ázsiai országokban, és bár az elmúlt negyedévben valamelyest sikerült csökkenteni ennek mértékét, továbbra sem tud bővülni az érintett piacokon.

Forrás: Origo

Mit hozhat a jövő?

Az pedig már csak hab a tortán, hogy hiába vár a Nike közel kétszámjegyű bővülést a következő üzleti évére, a június-novemberi időszakra vonatkozó rendelések egyelőre csak 8 százalékos emelkedést mutatnak, holott az elemzők 8,8 százalékra számítottak. Bár a jelenlegi növekedési ütemhez képest ez kedvezőnek számít, az valószínűsíthető, hogy a Nike árfolyamában feltehetőleg inkább a 8,8 százalékos növekedési ütem tükröződött az utóbbi hetekben, nem csoda, ha az ehhez képest alacsonyabb bővülést negatív jelként értelmezi a piac.

Valamelyest viszont pozitívumnak számít, hogy a bruttó margin egyre kedvezőbben alakul az utóbbi időben. Ha az előző évhez képest vizsgáljuk, akkor 110 bázispontos emelkedést láthatunk, ami a jövedelmezőség és profitabilitás szempontjából fontos jelzéssel bír a befektetők számára. Az előrejelzéseket illetően pedig további 50 bázispontos emelkedést érhet el a cég, akár az elmúlt időkben látott áremelésekkel, akár pedig a különböző beszerzési rendszerek javításával.

Forrás: Origo

Az előbbiek függvényében a kereskedés utáni órákban kissé megcsúszott a Nike árfolyama, a 62,3 dolláros záróárhoz képest először még 64 dollár fölé is benézett a papír, majd onnan csúszott vissza egészen 61 dollárig.

A Nike árfolyama (NYSE)

Forrás: Origo

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!