A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Erre kell figyelni a guru szerint

Vágólapra másolva!
Hatalmas lufit fújtak a befektetők a kötvénypiacon, miközben a japán gazdaságpolitika bukásra van ítélve Jim Rogers szerint. A Soros Györggyel egykor minden idők legsikeresebb hedge fundját kezelő  guru szerint az aranyár hosszabb távon emelkedni fog, és már a kínai részvénypiacon is a vételi lehetőségeket kell keresni. A szakember szerint az olaj és gázpiaci forradalommal kapcsolatos várakozások már túlzottak.
Vágólapra másolva!

Hatalmas a kötvénylufi

Nagy lufit fújtak a befektetők a kötvénypiacokon, azonban - ahogy az a lufik természetéből is adódik - azt egyelőre nem lehet tudni, mikor kerül sor a pukkanásra. Az amerikai jegybank azt hiszi, hogy a nagyütemű pénznyomttást örökké fogja tudni folytatni mellékhatások nélkül. Ennek azonban egyszer vége lesz, és a kötvényárak esni, a hozamok pedig ezzel párhuzamosan emelkedni fognak. Jim Rogers a kötvénypiac összeomlására a nagyon gyenge adósbesorolású (junk bond) papírok eladásával készül fel.

Japán a falnak megy

Nagyon súlyos problémákkal kell szembenézniük a japánoknak, évek múlva, amikor visszatekintünk majd a mostani kormány lépéseire, látni fogjuk a hibás döntéseket. Egészen egyszerűen veszélyesek a gazdaság növekedésének beindítása érdekében tett lépések, amik még rövidebb távon sem feltétlenül fogják tudni beváltani a hozzájuk fűzött reményeket. Nagy ugyanis a szembeszél, hiszen a hatalmas eladósodottság mellett az elöregedő társadalommal jellemezhető demográfiai folyamatok is rossz irányba hatnak.

Kínát a vízellátás akaszthatja meg

A nagy kínai befektetési sztorit a guru szerint egyetlen dolog akaszthatja meg, ha vízhiánnyal néz szembe az ország. Jelenleg nagy problémák látszanak ezen a területen, azonban az ország keményen dolgozik azon, hogy kezelje azokat. Valószínű, hogy sikerül is majd kezelni a kérdést, így a kínai részvények a jelenlegi árszinteken már kezdenek egyre vonzóbb képet festeni. Az igazán nagy lehetőség azonban azokban a cégekben lesz, amelyek a vízgazdálkodásban érdekeltek.

Annyira ne bízzunk az olcsó energia eljövetelében

A földgáz fundamentumai Rogers szerint nem annyira kecsegtetők, mint ahogy arról a legtöbb helyen hallani lehet. Az elmúlt években ugyanis a földgázt termelő kutak száma 75 százalékkal esett vissza, hiszen a mezők sokkal alacsonyabb élettartalommal bírnak. A kitermelési szintek növeléséhez egyre több pénzre van szükség, ami csak akkor éri meg a vállalatoknak, ha kellően magas szinten stabilizálódik a gáz ára. Az olaj esetében is hasonló véleményen van a guru, szerinte azok a befektetők nagyot fognak csalódni, akik azt hiszik, hogy a kínálati szintek elegendők lesznek az olajár összeomlásához.

Bízhatunk az aranyban

Továbbra is vásárolni érdemes az aranyat annak elenére is, hogy a jelenlegi korrekciós szakasz még tovább is eltarthat. Az árfolyam 12 éven keresztül emelkedett (ami páratlan pozitív széria), így ehhez mérten a lefele korrekciónak is mélyebbnek kell lenni. Rövid távon azonban vannak a csökkenést erősítő faktorok, mint például az indiai aranyimportot korlátozó lépések.

Forrás: Origo

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!