A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Elképesztő, 15 százalékos GDP növekedés Szingapúrban

Vágólapra másolva!
Elképesztő ütemben, minden várakozást felülmúlóan bővült a szingapúri gazdaság a második negyedévben az előző negyedévhez képest. A 15,2 százalékos gazdasági növekedést valószínűleg sok ország megirigyelné, mely leginkább a feldolgozóipar remek teljesítményéhez köthető. Azonban érdemes hozzátenni, hogy az elmúlt negyedévekben folyamatosan lassult a szingapúri növekedés, így egy alacsonyabb szinthez tudták viszonyítani a statisztikákat, ráadásul a fő exportpartnernek számító Kína visszaesése Szingapúr teljesítményét is visszafoghatja a közeljövőben.  
Vágólapra másolva!

Nagyot javult a szingapúri gazdaság

Két éve nem látott ütemben növekedett a szingapúri gazdaság az idei második negyedévben az előző negyedévhez képest. A júniussal záruló utolsó három hónapban látott 15,2 százalék mértékű GDP-bővülésre ugyanis 2011 eleje óta nem volt példa. A hihetetlen ütemű növekedés mellett eltörpül az első negyedévben mutatott 1,8 százalékos gazdasági bővülés, ráadásul a ma publikált adat az elemzői várakozásokat is meghaladja, melyek "csupán" 8,1 százalékos növekedést valószínűsítettek.

Forrás: Origo

Éves alapon 3,7 százalékos volt a GDP bővülése a második negyedévben, ami szintén elismerésre méltó, tekintve, hogy az első három hónapban 0,2 százalékos volt a növekedés. Az év/éves adat a negyedév/negyedéveshez hasonlóan szintén felülmúlja az elemzői előrejelzéseket, a szakértők ugyanis csak 2 százalékos bővülésre számítottak.

Azonban érdemes azt is hozzátenni, hogy az elmúlt két évben folyamatosan csökkent a gazdasági növekedés az országban, így egy alacsonyabb bázishoz képest volt látható ilyen mértékű gazdasági száguldás, tehát alacsonyabb szinthez viszonyították a statisztikákat.

Forrás: Origo

Remekelt a feldolgozóipar

A szingapúri gazdaság lenyűgöző második negyedéves teljesítménye leginkább a feldolgozóipar feljavulásának köszönhető, mely 37,6 százalékkal növekedett a második negyedévben negyedéves alapon, holott az első három hónapban még 12,7 százalékos volt a visszaesése. A feldolgozóiparon kívül a szolgáltatószektorban 9 százalékos volt a bővülés.

Ezen túl a szingapúri dollár gyengülése is hozzájárult a szingapúri gazdaság növekedéséhez, a deviza ugyanis idén már 3 százalékkal értékelődött le az amerikai dollárral szemben, ami növelte az exportvállalatok versenyképességét.

A szingapúri gazdaság növekedési ütemének elmúlt negyedévekben látott lassulása ellenére ötéves mélypontra esett az országban a munkanélküliség, ami így hozzá tudott járulni a kirobbanó második negyedéves növekedéshez. A remek adatokat látva pedig a Citigroup és a Barclays elemzői is már magasabb idei GDP-növekedésre számítanak, mint korábban.

Forrás: Origo

Ugyanakkor számos szakértő kételkedik abban, hogy Szingapúr fenn tudja tartani elképesztő ütemű növekedését az év hátralévő részében is. A fő exportpartnernek számító Kínában ugyanis egyre valószínűbbnek tűnik a hard landing bekövetkezése, vagyis a kínai gazdaság keménylandolása. A világ második legnagyobb gazdaságában egyre csökkennek az idei növekedésre vonatkozó várakozások, ma már a kínai pénzügyminiszter is arról beszélt, hogy az ország nem fogja elérni a kitűzött 7,5 százalékos gazdasági növekedést idén.

Kína lassulása pedig komoly kockázatokat jelent az exportvezérelt szingapúri gazdaságra, különösen úgy, hogy az USA folyamatos javulása az elemzők szerint nem fogja tudni kiegyensúlyozni Kína visszaesésének hatásait.

Forrás: Investor

Hard landing: A gazdasági ciklusokban "hard landing"-nek nevezik a gazdasági növekedés ütemének jelentős csökkenését. Általában egy recessziós időszak követi a lassulást, de egyelőre Kínában csak arról van szó, hogy a növekedés üteme milyen mértékben lassul az előző években sokszor látott kétszámjegyű bővüléshez képest.

Támogathatja a tőzsdét a növekvő gazdaság

A szingapúri tőzsdeindex meglepő módon kisebb gyengüléssel reagált ma a megjelent statisztikákra. Az STI ebben az évben amúgy sem teljesít kiemelkedően, mindössze 2,2 százalékot tudott emelkedni év eleje óta, ami a fejlett piacok szárnyalása mellett nem tűnik túl imzos teljesítménynek. Az index tavaly novemberben öt és féléves csúcsáról fordult le, és a zuhanását csak idén június végén tudta megállítani a 3050 pont környékén lévő fontosabb szint.

Az STI pocsék idei teljesítménye összefügghet a szingapúri gazdasági növekedés lassulásával. Ha viszont tartani tudja ezt a növekedési ütemet a szingapúri gazdaság, az talán katalizátorként is hathat a tőzsdeindexre, mely így újra megindulhatna további csúcsok felé.

Szingapúri tőzsdeindex alakulása (pontban)

Forrás: Origo

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!