Keresztbe tehetnek a forintnak a kamatcsökkentések

Vágólapra másolva!
Akár 3,5 százalék alá is vághatja a magyar jegybanki alapkamatot a monetáris tanács, ami jelentős forintgyengüléssel járhat együtt a Deutsche Bank szerint. Ezzel egy újabb nagy bankház bizonyul pesszimistának a magyar devizával kapcsolatban, a múlt héten a Citigroup szakértője jósolt 310-es euró/forint árfolyamot az MNB kamatcsökkentési sorozata miatt.
Vágólapra másolva!

Akár 3,5 százalék alá is csökkenhet a jegybanki alapkamat Magyarországon a Deutsche Bank szerint. A bankház szakértői elsősorban arra alapozzák várakozásaikat, hogy Matolcsy György jegybankelnök egy múlt heti konferencián közölte, van még tér a kamtcsökkentések előtt. Matolcsy szerint a javuló magyar gazdaság, és a rekordalacsony infláció lehetővé teszi a monetáris tanácsnak, hogy tovább csökkentsenek a már amúgy is történelmi mélypontra vágott alapkamaton.

Mint ismert, az MNB döntéshozó testülete sorozatban tizenegyedik alkalommal vágta vissza az irányadó rátát a múlt héten, mely így 4,25 százalékra csökkent. A jegybankelnök ugyanakkor figyelmeztetett a túl gyors kamatvágás veszélyeire, és közölte, szoros figyelemmel kísérik a globális gazdasági folyamatokat, befektetői hangulatot, melyek nagyban függenek a meghatározó jegybankok mennyiségi lazító programjaitól.

Forrás: Origo

A tovább lazító magyar monetáris politika pedig káros lehet a forintra, mely emiatt gyengülésnek indulhat a Deutsche Bank szerint. Hasonló véleményen van a forint árfolyamát az elmúlt egy évben legpontosabban megjósoló Citigroup is, mely 5 százalékos forintgyengülést vetít előre szeptemberig. Gárgyán Eszter, a Citigroup elemzőjének múlt heti nyilatkozata szerint rövid távon sérülékennyé teszi a forintot a Magyar Nemzeti Bank kamatcsökkentési sorozata, ezért három hónapon belül 310-re is felszökhet az euró/forint árfolyama.

Emiatt erősen kétséges, hogy a forint meg tudja ismételni a második negyedévben mutatott világbajnok teljesítményét, amikor a feltörekvő piaci devizák közül a legnagyobb erősödést produkálta az euróval szemben. A magyar deviza elmult hónapokban mutatott jó teljesítményében többek között a hazai folyó fizetési mérleg vártnál nagyobb első negyedéves többlete, valamint a jegybank növekedésösztönző hitelprogramja is szerepet játszott.

Egy másik nagyobb bankház, a Barclays elemzői a Deutsche Bankhoz hasonlóan vélekednek, és szerintük a magyar alapkamat 3,5 százalékra fog csökkeni. A brit bankház ugyanakkor nem vár számottevő forintgyengülést, mivel a május-júniusban mutatott kisebb korrekció után nem valószínű, hogy jelentősen gyengülni kezdene a magyar deviza.

A Bloomberg által összegyűjtött elemzői konszenzusok átlaga szerint 297 lehet az euró/forint árfolyama az idei harmadik negyedév végén, míg 2014 első negyedévének végén 295 körül alakulhat a jegyzés.

A forint nem messze található a fenti szintektől, mivel a ma reggeli erősödése után 293,5 alá bukott az euróval szembeni árfolyama. Az erősödésnek egy emelkedő trendvonal, és a 200 napos mozgóátlag állhatja útját, melyeket ha letör a jegyzés, a következő akadály a 289-es szintnél lévő támaszszóna lehet. Ha ezt is könnyedén veszi a forint, akkor további erősödési hullám jöhet, amihez persze a nemzetközi befektetői hangulat kedvező alakulása is szükséges lesz.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!