A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Besül az indiai befektetési álom?

Vágólapra másolva!
Egykor Kína mellett a befektetők egyik sztárterepének számított, mostanra viszont megkopott az indiai részvénysztori fénye. A Goldman Sach szerint például egyenesen kerülni érdemes az országot, alulsúlyozásra ajánlják ügyfeleiknek az ottani eszközöket. Egyelőre még csúcsközelben áll ugyan az indiai részvényindex, számos buktatója lehet az új történelmi magasságok elérésének, ami egyébként az amerikai indexeknek már az elmúlt hónapokban többször is sikerült.
Vágólapra másolva!

Évekkel ezelőtt a nagy növekedés, kedvező demográfiai folyamatok és vonzó kilátások miatt India a befektetők egyik kedvelt célpontja volt. Még Magyarországon is kapkodtak a távoli országban elérhető befektetések után, jellemzően befektetési alapokon keresztül játszották meg a részvénypiaci hegymenetet.

A válság azonban derékba törte a nagy indiai álmot, és úgy tűnik azóta sem akar beindulni a gőzmozdony. Szó sincs persze szenvedésről, hiszen az indiai részvényindex csúcsközelben tartózkodik, de nem látjuk azt a lendületet, mint amire például az amerikai részvénypiacok képesek voltak az utóbbi évben. A Goldman Sachs bizonytalan növekedési számokra, sérülékeny makrogazdasági faktorokra és túlpozícionáltságra figyelmeztet Indiában, olvasható a Business Insideren.

Az indiai Sensex részvényindex

A 2000-es évek közepére 9 százalékos gazdasági növekedést elérő India a válságban jókora fékezést szenvedett el. A GDP növekedése 2009-re 5 százalékra zsugorodott, ahonnan bár a rákövetkező évben sikerült összeszednie magát, tavaly igen kiábrándító - utoljára 2001-ben látott - 4 százalékos növekedést produkált. Bár az idei évben ennél szebb teljesítményre számít az IMF, a következő évek 6 százalék körüli növekedése jóval elmarad a korábbi, közel kétszámjegyű értékektől.

A beruházások terén nem mutatkozik fellendülés, miközben a fejlett országokban látható hozamemelkedés csak növeli az egyre nagyobb fizetési mérleg hiány miatti sérülékenységet. Miközben a gazdasági növekedés gyenge lábakon áll, az indiai jegybanknak meg van kötve a keze a stimulusokat illetően. Az indiai rúpia ugyanis jelentős mértékben gyengült a dollárhoz képest az elmúlt öt évben, így a monetáris lazításhoz való visszatérésnek kisebb lehet az esélye az országban.

A dollár/rúpia árfolyama

A 2014-es választások előtt ráadásul várhatóan fokozódó politikai kockázatokra lehet számítani, ami szintén az indiai befektetések ellen szóló érv lehet. Ahogy az is, hogy eddig a külföldi befektetők tartották az országban felvett pozícióikat, az eladói hullám tehát potenciális kockázatként nehezedhet a részvénypiacra. a kötvényekből már megindult a pénzkivonás, hiszen június óta távozott az elmúlt egy év alatt összesen beérkező pénz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!