Vágólapra másolva!
Jobbra fordult a befektetői hangulat ma Ázsiában is, miután tegnap az amerikai indexek is pluszokat szedtek össze. A dél-koreai és a japán börze vezeti az emelkedést, míg a sanghaji parkett mínuszban áll, bár ott már tegnap pluszt lehetett látni. Tegnap kicsit lenyugodtak a piaci szereplők az elmúlt két napban fokozódó szíriai feszültségek után, bár tegnap Obama már arról beszélt, hogy a Szíria által korábban bevetett vegyi fegyverekre reagálni kell, de a konkrét válaszlépésekről még nem döntött.A határidős indexek Európában is pluszos nyitást jósolnak, de annak mértéke csak néhány pontos, így az még érdemben változhat. Ma délelőtt érkezik Németországból a munkanélküliségi ráta augusztusi adata, valamint az előzetes inflációs adat, ami akár megmozgathatja a piacokat.
Vágólapra másolva!

Pattannnak az ázsiai parkettek

Ázsiára is átterjedt a tegnapi óvatos optimizmus az amerikai piacokról, azok után, hogy keddtől egy eladói hullám söpört végig a világ tőzsdéin a szíriai feszültségek miatt. Ezt elsősorban a feltörekvő piaci börzék és devizák sínylették meg, a de a fejlett világ parkettjei is esések voltak láthatóak.

Ma a vezető ázsiai tőzsdéken már jobb hangulat uralkodik, a tokiói Nikkei 0,9, a hongkongi Hang Seng 0,4, míg a dél-koreai Kospi 1,2 százalékkal korrigálja előző napi csökkenéseit. Mindenhol elsősorban az energia szektor cégei teljesítenek jól, köszönhetően a dráguló olajnak. Japánban az Inpex 5 százalék fölött, míg a Japan Petroleum Exploration 4 százaléknál is nagyobb mértékben erősödik, de a PetroChina is jól szerepel Hongkongban.

Forrás: investor.hu

Kínában viszont csökken a Shanghai Composite tőzsdeindex, bár tegnap egyedüliként tudott emelkedni a vezető ázsiai piacok közül, így most emiatt maradhat ki a mai pluszokból.

A Panasonic részvényei viszont nem tudnak profitálni a javuló hangulatból, ugyanis a Nikkei gazdasági újság arról számolt be, hogy a társaság felhagy az okostelefonok gyártásával, amit a befektetők rosszul fogadtak, és -2,3 százalékba taszították a papírokat. A szélesebb japán piacot a nap közben újra gyengülő jen is segítette, a dollárral szembeni jegyzések ismét a 98-as szint felé közelednek.

Az USD/JPY árfolyama

Forrás: investor.hu

Jól ment tegnap az amerikai tőzsdéknek

Szerdán már 0,3-0,4 százalékos emelkedést értek el az amerikai tőzsdék, ahol a megugró olajár miatt az olaj és a gáz szektor képviselői voltak a legjobb formában. Az iparág részvényei átlagosan 1,8 százalékkal haladtak feljebb.

Forrás: investor.hu

Barack Obama amerikai elnök tegnap nyíltan beszélt arról, hogy Szíria vegyi fegyvereket vetett be, amire válaszolni kell. Ebből arra lehet következtetni, hogy hamarosan megkezdődhet az offenzíva az Aszad rezsim ellen, habár Obama egyelőre még nem döntött arról, hogy milyen válaszlépést tesznek.

Forrás: investor.hu

Kétéves csúcson zárt tegnap a WTI típusú kőolaj, ugyanakkor ma reggel némi olajáresést lehet látni. A WTI 110 dollár, míg a Brent 116 dollár alatt mozog. Az arany is leadott kedd óta felépített előnyéből, ugynais a szerdai 1430-as szintek közeléből ma reggelre 1410 dollár alá ért.

A WTI típusú kőolaj árfolyama (dollár/hordó)

Forrás: investor.hu

Az arany árfolyama (dollár/unica)

Forrás: investor.hu

Ismét tárgyalóasztalhoz ült a Vodafone és a Verizon Communications a közös cégük, a Verizon Wireless miatt. 100 milliárd dollárt jócskán meghaladó összeget is adhat a Verizon a Vodafone részvényesi csomagjáért, írja a Wall Street Journal.

A BlackBerry Q10-es készüléke iránt szinte alig van kereslet - mondták amerikai és kanadai kereskedők a Wall Street Journalnak. A Q10-es készülék a klasszikus QWERTY billentyűzettel jelent meg a cég csúcskategóriás okostelefonjának számító Z10-zel együtt.

A határidős indexek alapján Európában is a pozitív tartományban kezdhetik a napot a tőzsdék az amerikai és az ázsiai befektetői hangulatjavulás mentén. Ma délelőtt érkezik Németországból a munkanélküliségi ráta augusztusi adata, valamint az előzetes inflációs adat. Délután az USA-ból jön a második negyedéves GDP-adat második olvasata, illetve a heti friss munkanélküliségi segélykérelmek alakulása, amelyek piacmozgató hatással járhatnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!