Rakétaként lőtt ki a Qantas légitársaság

Vágólapra másolva!
Hatalmasat ugrott az ausztrál Qantas légitársaság árfolyama a csütörtöki kereskedésben, miután a cég csaknem megduplázta adózás előtti éves profitját. A társaság régóta küzd, hogy csökkentse nemzetközi járataihoz kapcsolódó veszteségeit, és most úgy tűnik, hogy tavaly a dubaji Emirates-szel kötött szövetség segítségével ezt véghez tudja majd vinni.
Vágólapra másolva!

Kilőtt a Qantas

Rakétaként lőtt ki ma az ausztrál Qantas légitársaság árfolyama miután a cég egyszeri tételektől tisztított adózás előtti profitja csaknem duplázódott a június végén záródó üzleti évben, ráadásul az elemzői konszenzusban szereplő értéket is jóval meghaladta a szám.

A kellemes meglepetés úgy tűnik igazolja, hogy a cégnél kifizetődnek a menedzsment merész lépései. A cég lecserélt több idősebb gépet, és megszüntetett több veszteségesen üzemelő hosszabb távú járatot, mint például a Szingapúr és Frankfurt, vagy a London és Hongkong közötti utak.

Utóbbi intézkedés a tavalyi Emirates Airlines-szal kötött szövetség eredményei, ugyanis az együttműködés alapján Dubajon keresztül repülnek a Qantas gépei Európába. A két órával rövidebb menetidő pedig nem csak az utasok számára kedvező, ugyanis ezzel kevesebb üzemanyagot is használnak a repülők, ami növeli a profitabilitást.

Forrás: investor.hu
Forrás: investor.hu

Erre szüksége is van a cégnek, mivel tavaly a nemzetközi divízió igen méretes veszteséget termelt. Alan Joyce vezérigazgató arra tett ígéretet korábban, hogy a 2015-ös üzleti évre már nyereségessé teszi a légitársaság ezen üzletágát.

Eddig úgy tűnik, hogy hatásosak voltak intézkedései, ugyanis júniusban záruló pénzügyi évben már "csak" 246 millió ausztrál dolláros veszteséget (tisztított adó- és kamatfizetés előtti eredmény soron) hozott össze a szegmens, az egy évvel korábbi 484 millió ausztrál dolláros mínusz után. A járatritkításoknak és néhány karbantartási részleg bezárásának köszönhetően 5 százalékkal csökkentek a kiadások.

Kihívások belföldön

A Qantas belföldi útjaihoz kötődő bevételek viszont több mint 20 százalékkal csökkentek, mivel a második legnagyobb szereplő, Virgin Australia erőteljes terjeszkedésbe kezdett, hogy megpróbálja letörni a Qantas dominanciáját. Habár erre a Qantas is járatbővítésekkel reagált, hogy megvédje 65 százalékos piaci részesedését, azonban úgy tűnik ezek nem voltak elegek a bevételek szinten tartásához.

A későbbiekben viszont döntő fontosságú lesz a társaság szempontjából, hogyan tudja majd kezelni az erősödő versenyt az ausztrál piacon, hiszen jelenleg innen származik minden profitja a cégnek. A Virgin egyébként pénteken teszi közzé éves eredményeit, és a menedzsment előrejelzése alapján 98-110 millió ausztrál dolláros veszteségre lehet számítani.

Történelmi mélységekből kapaszkodna vissza az árfolyam

A közel 14 százalékos ugrásával a Qantas árfolyama egy igen komoly szint közelébe került. Ezt június óta nem tudja leküzdeni a papír, viszont 50 napos mozgóátlagát erőteljesen átszakította csütörtöki teljesítményével. Ha sikerül legyőznie az 1,4 dollár körüli szinteket, akkor a következő megálló a 200 napos mozgóátlag lehetne.

A Qantas árfolyama (Sydney)

Forrás: investor.hu
Forrás: investor.hu

A 2007 végi 6 dolláros magasságokból egészen 1 dollárig zuhant a papír. Ilyen mélységekből van hova kapaszkodnia a részvénynek, ha viszont sikeres lesz a cég stratégiája, amit a mostani számok igazolni látszanak, akkor ez be is következhet. Ha az 1,4 dolláros szintet és a 200 napos mozgóátlagon is áttörné az árfolyam, első körben akár 2 dollárig is elmenetelhetne.

A Qantas árfolyama (Sydney)

Forrás: investor.hu
Forrás: investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!