Vágólapra másolva!
A budapesti tőzsde plusszal indította szeptember első hetét, a BUX 0,7 százalékkal halad felfelé a jó nemzetközi hangulatban. A forint is erősödéssel rajtolt, egészen 300 alá ért árfolyama az euróval szemben.Kifejezetten pozitív a hangulat a nyugat-európai parketteken, a legtöbb helyen 1 százalék feletti pluszok láthatók, azok után, hogy már Ázsiában is szépen emelkedtek a börzék.Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Kínai támogatással emelkednek a tőzsdék Ázsiában
Vágólapra másolva!

Szép nyitás a magyar tőzsdén

A BUX is jó formát mutat a reggeli órákban az általánosan kedvező részvénypiaci hangulatban, habár Nyugat-Európa vezető tőzsdéi még a magyar piacnál is jobban kezdtek. Igaz ez a régióra is bár a cseh indexet azért megelőzi a BUX.

Forrás: investor.hu

A Richter több mint 1,5 százalékkal drágul miután úgy tűnik, hogy visszakerülhet novemberben az MSCI All Country World indexbe a gyógyszerpapír, mivel az indexszolgáltató megváltoztatná a bekerülési kritériumokat. Amennyiben a kritérium megváltoztatására vonatkozó szándék tényleges lépést is ölt, az akár nagyobb lökést jelenthetne a papír árfolyamának, mivel sok indexkövető alapnak kötelező lenne megvenni a részvényt.

A Richter árfolyama

Forrás: investor.hu

Az OTP 0,9 százalék körüli plusszal indított, míg a Mol csak kisebb elmozdulást mutat eddig. A Magyar Telekom 0,6 százalékkal megy felfelé, ellenben az Egis nem mozdul még a kereskedés elején.

Forrás: investor.hu

12,5 millió euró névértékű alárendelt kölcsöntőkét vásárolt vissza az OTP. A tarnzakciót követően, augusztus 30-án pedig visszavonásra kerültek a megvett kölcsöntőke kötvények.

2 taggal bővülhet a BUX kosár az újabb indexfelülvizsgálat után, ugyanis a Biomedical mellett az OPIMUS is teljesítette a kritériumokat az indextagsághoz. A Synergon viszont várhatóan kipottyanhat, így rövidesen 14 tagú lehet a BUX-kosár.

A tavalyi első félévhez képest feleződött az E-Star árbevétele, aminek hátterében elsősorban a tevékenységüket megszüntető, vagy értékesített magyarországi kapcsolt vállalkozások bevétel kiesése áll. Ugyanakkor a szervezet racionalizálásának és a hatékony költségcsökkentő lépéseknek köszönhetően az időszakban 1,7 millió eurós nyereséggel zárt az egy évvel ezelőtti 3 milliós veszteségével szemben. Fontos kiemelni, hogy a 2012-es évre vonatkozó pénzügyi jelentések még jelenleg is felülvizsgálat alatt állnak. A társaság részvényei 1 százalékkal emelkednek a hétfői kereskedés elején.

Több mint duplázta árbevételét a második negyedévben a Synergon, ugyanakkor kedvezőtlen fejlemény, hogy ennek ellenére közel 30 százalékkal alacsonyabb, 43 millió forintos EBITDA-ról számolt be az IT-cég, mint egy éve. A Synergon papírok 2 százalék feletti pluszba lendültek.

Újra 300 alatt ingadozik a forint euróval szembeni árfolyama azok után, hogy már rövid időre pénteken is benézett a bűvös határ alá. A dollár/forint kereszt 226,9-nél, míg a svájci frank jegyzések 243,4-nél időzik.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: investor.hu

A vevők dominálnak a korai órákban

Európa tőzsdéi is követhetik az emelkedő ázsiai irányt a hétfői kereskedésben. A vezető ázsiai tőzsdéket a vártnál jobb kínai PMI adatok segítették, de a Szíria elleni azonnali amerikai katonai akció elmaradása is támogatólag hathat.

A vezető indexek közül a spanyol áll az élen, de német DAX és a francia CAC40 is jól teljesít, mellettük a vezető parketteken 1 százalék feletti pluszok láthatóak.

Forrás: investor.hu

Komoly költségcsökkentéseket tervez a francia Alstom, miután a 29 százalékos tulajdonos, a Bouygues egyre türelmetlenebb a céggel kapcsolatban, írja a francia JDD hírportál. A vezérigazgató a hírek szerint hamarosan benyújtja a költségcsökkentési terveket az igazgató tanácsnak, aminek keretében főleg a HR, valamint rendezvényszervezési költségek csökkennek majd.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!