Kínai támogatással emelkednek a tőzsdék Ázsiában

Vágólapra másolva!
Jól indították a hetet a vezető tőzsdék Ázsiában, miután a vártnál jobb kínai feldolgozóipari adatokat publikáltak. A hongkongi Hang Seng vezeti a sort, de a tokiói börze sincs sokkal lemaradva. A sanghaji parkett a nap során volt a negatív tartományban is a jobb makroadatok ellenére, de záráshoz közeledve már ott is enyhe pluszok uralkodnak.Amerikában csökkenéssel zárták az augusztust a New York-i tőzsdék, amiket az sem segített, hogy Barack Obama úgy nyilatkozott, támogatja a katonai csapást Szíria ellen, azonban ahhoz felhatalmazást kér a Szenátustól. A nem azonnali akció miatt az olaj és az arany ára csökkenéssel reagált. Ma egyébként nincs kereskedés az USA-ban munkaszüneti nap miatt.Nyugat-Európában is emelkedéssel kezdődhet a szeptember, úgy tűnik Ázsiából átragadhat a jó hangulat az európai befektetőkre is.
Vágólapra másolva!

Jó ipari adatok segítik a tőzsdéket Ázsiában

A főbb ázsiai részvényindexek többsége felfelé veszi az irányt, miután a hétvégén a vártnál jobb kínai beszerzési menedzserindex (PMI) adat érkezett. A hivatalos kínai PMI értéke 51 pont lett augusztusban, míg az elemzők 50,6 pontos értéket vártak, ráadásul az HSBC által készített feldolgozóipari menedzserindex is kedvezőbben alakult a vártnál, igaz csak egy tized százalékponttal. (Az 50 pont feletti érték jelent bővülést.)

A növekvő feldolgozóipari PMI azt jelzi, hogy augusztusban is folytatódott az ipar javulása, ami azt jelentheti, hogy sikeresek a növekedés segítése érdekében hozott kormányzati döntések, nyilatkozta a MarketWatch-nak Louis Kujis a Royal Bank of Scotland közgazdásza.

Forrás: investor.hu

Hongkongban ez érezhető jókedvet adott a befektetőknek, hiszen a Hang Seng index 1,8 százalékkal emelkedik. Sanghajban ellenben korábban még nem volt egyértelmű az irány, ott ugyanis kisebb mínuszban is tartózkodott a Shanghai Composite, de záráshoz közeledve kisebb pluszba tudott lendülni a tőzsdemutató.

A Hang Seng értéke (pontban)

Forrás: investor.hu

Hongkonban elég széleskörű az emelkedés, ugyanis az energiaiparban és a pénzügyi szektorban is láthatunk nagyobb pluszokat, míg a most jelentő, és a vártnál jobb adatokról beszámoló China Railway Construction Corp. vasútipari cég közel 5 százalékkal menetel felfelé.

Japánban a gyengülő jen segítséget nyújt a nagy exportőrök részvényeinek, így a Nikkei is 1,5 százalékkal emelkedik felfelé.

Mínusszal búcsúztatták az augusztust Amerikában

Pénteken zárásra nagyobb mozgásokat produkáltak az amerikai indexek, miután Obama elnök szerint is szükséges lenne a katonai beavatkozás Szíriában, de az elnök felhatalmazást kér a Szenátustól az akció elindításához.

Azok után jött Obama bejelenése, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem támogatta a katonai csapást, míg múlt héten a brit parlament alsóháza is elutasította Nagy-Britannia beavatkozását Szíriában.

Forrás: investor.hu

Az olaj és az arany ára is csökkenéssel reagált arra, hogy az amerikai elnök nem azonnali beavatkozásról nyilatkozott, a WTI típusú kőolaj hordónkénti ára 106 dollár, míg a Brent 113 dollár körül ingadozik. A nemesfémre vonatkozó jegyzések pedig 1400 dollár alatt állnak.

A Brent típusú kőolaj ára (dollár/hordó)

Forrás: investor.hu

A napokban már hivatalosan is bejelentheti a Verizon Communications, hogy 130 milliárd dollárért vásárolja fel a Vodafone Verizon Wirelessben lévő 45 százalékos részesedését. A Verizon igazgatótanácsa ugyanis a Bloomberg szerint ma szavaz a tranzakció pontos részleteiről. A felvásárlásokról érkező hírekre csütörtökön közel 9 százalékot emelkedett a Vodafone árfolyama, de a Verizon is 2,7 százalékos plusszal reagált a New York-i parketten.

Ma nincs kereskedés az USA-ban, mivel Labour Day miatt munkaszüneti nap van, ezért csendesebben alakulhatmajd a kereskedés Európában is. A határidős indexek egyelőre emelkedést jósolnak az ázsiai pluszok után, délelőtt érkeznek végleges beszerzési menedzserindex adatok a kontinensről, amik esetleg mér megmozgathatják a piacokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!