Óriási profitzuhanás a Deutsche Banknál

Vágólapra másolva!
Csupán 41 millió eurót tett ki a Deutsche Bank harmadik negyedéves nettóprofitja, ami 94 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi nyereségnél. Az óriási profitzuhanás oka, hogy a pénzintázet további eurómilliárdokat volt kénytelen elkülöníteni a különböző peres ügyekre, valamint a kötvénykereskedési üzletág is gyengén muzsikált a kötvénypiac mélyrepülése miatt. 
Vágólapra másolva!

Egy év alatt 94 százalékkal, 41 millió euróra esett vissza Európa legnagyobb bankjának, a Deutsche Banknak a nettó profitja a harmadik negyedévben - derült ki a cég gyorsjelentéséből. Ez óriási csalódást okozhatott, mivel az elemzők ennél jóval kisebb mértékű visszaesésre, 430 millió eurós nettó nyereségre számítottak.

A zuhanó nyereség egyik oka a sajátszámlás kötvénykereskedés pocsék eredményei, ahol közel felére, 1,29 milliárd euróra esett vissza a bank bevétele. Emiatt a befektetési banki üzletágban egy év alatt 68 százalékkal, 345 millió euróra zuhant vissza az adózás előtti profit, ami jóval alacsonyabb az elemzők által várt 449 millió eurónál. A bank több társával együtt a kötvénypiacok gyenge teljesítménye miatt szenved, mivel az elmúlt negyedévben a kötvények árfolyama nagyobb mélyrepülésen ment keresztül a Fed eszközvásárlási programjának csökkentésére vonatkozó várakozások miatt.

Kapcsolódó cikkek:

Ezen túl a pénzintézetnek további 1,2 milliárd eurót kellett elkülönítenie különböző jogi költségekre a harmadik negyedévben, mivel a Deutsche Bank ellen számos peres ügy van folyamatban (többek között a Libor bankközi kamatláb manipulálása és az amerikai lakáspiaci termékek szabálytalan értékesítése miatt). Ezeknek a pereknek a lezárása után vélhetően jelentős kártérítést kell majd fizetnie a vállalatnak, melyekre már összesen 4,1 milliárd eurós céltartalékot képzett.

A gyorsjelentés további főbb pontjai:

  • A bevételek egy év alatt 10 százalékkal, 7,7 milliárd euróra csökkentek.
  • A kiadások 4 százalékkal, 7,2 milliárd euróra nőttek, nagy részben a folyamatban lévő peres ügyek következtében.
  • A tőkearányos megtérülési mutató 4,9 százalékot tett ki.

Az eredményekre már 2,5 százalékot esett a Deutsche Bank árfolyama.

Deutsche Bank árfolyama (Xetra) Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!