A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Fékezhetetlen a Wall Street-i bika

Vágólapra másolva!
Először zárt 16 000 pont fölött a Dow Jones tőzsdeindex a csütörtöki kereskedésben, miután jó hírek érkeztek a munkaerőpiacról és még biztosabbá vált, hogy a laza monetáris politika híve, Janet Yellen lesz a Fed új elnöke. Ázsiában is jó hangulat uralkodik, egyedül a sanghaji börze burkolózik pirosba.
Vágólapra másolva!

A történelemben most először emelkedett 16 000 pont fölé a Dow Jones amerikai tőzsdeindex, idén összesen pedig már 20 százalékot menetelt. Kifejezetten jó hangulat uralkodott a New York-i börzéken, az S&P 500 0,8, míg a Nasdaq 1,2 százalékot tett hozzá értékéhez.

A jó munkaerőpiaci és feldolgozó ipari adatok is segítettek, bár a Philadelphiai Fed index csalódást okozott. A vártnak megfelelően a Szenátus banki bizottsága is támogatta Janet Yellen Fed elnöknek jelölését, aki ugye a lazább monetáris politika híve. Ezzel már csak a Szenátusnak kell megszavaznia Yellen kinevezését - amivel vélhetően nem lesz probléma - így január végén ő lehet az első nő a Fed élén.

A dollár erősödésnek indult, aminek hatására a japán jen újra a 101 dolláros szint fölé került, ahol utoljára július közepén volt, ez pedig a tokiói tőzsdére is jó hatással volt. Habár a kezdeti magasságokból már visszább ereszkedett a Nikkei, és jelenleg csak minimálisan emelkedik.

Sanghajban már kevésbé jó a hangulat, a részvényindex a negatív tartományban időzik, ellenben az ausztrál, a dél-koreai és a hongkongi parkett pluszos zárással búcsúztatná a hetet.

A Wall Street-i csúcsdöntés után Európában is magasabban kezdhetnek a piacok, mint a tegnapi záróérték. Reggel nyolckor jött Németországból a harmadik negyedéves GDP felülvizsgálata, de az minden tekintetben (havi és éves alapon is) megegyezik a várttal. Ma érkezik még egy üzleti hangulatot mérő Ifo index érték is Európa legnagyobb gazdaságából.

A Dow Jones index értéke (pontban) Forrás: Bloomberg, Investor.hu
Forrás: Bloomberg, Investor.hu
USD/JPY árfolyam Forrás: Bloomberg, Investor.hu
Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!